Norge til VM-semifinale etter russer-revansj: Full kontroll og 34-28-seier

De norske håndballjentene imponerte og rev seg løs fra Russlands håndballforbund i VM-kvartfinalen. 34-28-seieren betyr et møte med vertsnasjon Spania

Kari Brattset Dale river seg løs fra det russiske forsvaret i VM-kvartfinalen i håndball. Foto: Beate Oma Dahle/NTB
Kari Brattset Dale river seg løs fra det russiske forsvaret i VM-kvartfinalen i håndball. Foto: Beate Oma Dahle/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi hadde bestemt oss for å være klare fra start og forsøke å ta kontroll over kampen. Det synes jeg vi klarte. Vi var effektive framover, og aggressive. Da er vi vanskelige å stå imot, sa Nora Mørk til NTB etter å ha herjet med russerne og scoret ni ganger.

Semifinalen spilles fredag, trolig med avkast 20.30. Det kan bli mesterskapets første kamp med nesten fulle tribuner.

– Det blir som å bli dratt tilbake i tid. Det blir veldig kult, og jeg gleder meg. Det viktigste blir å spille med hodet kaldt og være smarte. Tyskland gikk rett i fella i kvartfinalen, sa Mørk.

Onsdag hadde landslagssjef Thorir Hergeirsson fått justert laget sitt tilbake i vater, ikke minst var forsvarsspillet stort sett meget godt og mer solid enn mot Sverige og Nederland.

Det bidro til at russerne bare holdt følge til 2-2. Stine Bredal Oftedal sto bak svært mye i prosessen mot norsk 10-6-ledelse etter et kvarters spill. Differansen holdt seg til 19-15 ved pause. På vei dit var Nora Mørk sikker på flere straffekast.

Tent gjeng

– Jeg merket allerede på bussen i går at det var en veldig konsentrert gjeng. De var «på» selv om de var slitne. Vi kom bra i gang forsvarsmessig og får så vidt også angrepsmessig. Russerne har et kraftkrevende spill, og de ble slitne, sa Hergeirsson til TV3.

Nora Mørk herjet fra straffemerket i førsteomgangen i VM-kvartfinalen i håndball mot Russlands håndballforbund. Foto: Beate Oma Dahle/NTB
Nora Mørk herjet fra straffemerket i førsteomgangen i VM-kvartfinalen i håndball mot Russlands håndballforbund. Foto: Beate Oma Dahle/NTB Vis mer

Det tok bare et par minutter av andreomgangen før ledelsen var nede i 22-20. Skulle Norge miste grepet som mot Sverige og Nederland? Svaret kom fort og var nei.

Keeper Katrine Lunde (inn etter 30 minutter for Silje Solberg) reddet et par skudd som ga norske kontringer og plutselig en 26-20-buffer.

– Vi hjalp dem litt inn i kampen ved å slurve, men det ble en bra avslutning av våre jenter, sa Hergeirsson.

Russland slo Norge i OL-semifinale både i 2016 og 2021, begge ganger med ettmålsmargin. Det var to bitre nederlag for mange av de norske spillerne som også var i aksjon onsdag.

Stemning

Det møtte opp bare snaut 500 tilskuere i VM-hallen i Granollers da Norge slo russerne. Det ventes «fullsatt» arena og cirka 5000 i semifinalen. Arrangøren har bare lov til å selge 80 prosent av plassene på grunn av koronarestriksjoner.

Fredag spiller Norge for å sikre seg den 22. mesterskapsfinalen siden den første i 1992 (OL). Fire år tidligere ble de olympiske sommerleker avgjort med et gruppespill som ga norsk 2.-plass bak Sør-Korea.

Siden VM-bronsen i 1986 har kvinnelandslaget tatt ytterligere 28 medaljer i OL, VM og EM. Totalt står Norge med 13 gull, ni sølv og sju tredjeplasser.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer