Norge støtter Ukrainas sak mot Russland i Den internasjonale domstolen

Norge har levert en intervensjonserklæring til støtte for Ukraina i saken landet har anlagt mot Russland ved Den internasjonale domstolen (ICJ).

Norge støtter Ukrainas sak i Den internasjonale domstolen. Her statsminister Jonas Gahr Støre og president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv i juli. Foto: Javad Parsa / NTB
Norge støtter Ukrainas sak i Den internasjonale domstolen. Her statsminister Jonas Gahr Støre og president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv i juli. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Det opplyser Utenriksdepartementet i en pressemelding. Det er første gang Norge intervenerer i en tvistesak mellom to stater ved domstolen.

Saken omhandler den russiske anklagen om at det pågikk et folkemord mot den russiske og russisktalende befolkningen øst i Ukraina før angrepskrigen startet. Dette er en anklage som er tilbakevist av flere forskere.

Utenriksdepartementet skriver i pressemeldingen at Ukraina har bedt domstolen slå fast at de har en rett til ikke å bli gjenstand for en uriktig anklage om folkemord som påskudd for en invasjon.

Norge vil argumentere til støtte for Ukrainas tolkning av folkemordkonvensjonen.

– Vi har en rettslig interesse i å bidra til avklaring av spørsmålene saken reiser. Det er også viktig å signalisere til Russland og omverdenen at det internasjonale samfunn ikke aksepterer aggresjonen mot Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Den internasjonale domstolen er det primære domstolsorganet i FN og den høyeste domstolen for folkerettsspørsmål.

Påstanden om at den russiske befolkningen i Øst-Ukraina var utsatt for et folkemord er blitt rettet fra Kreml flere ganger. Det ble trukket fram av Vladimir Putin i talen natt til 24. februar som begrunnelse for å sende det han omtalte som fredsbevarende styrker til Ukraina. Det var starten på angrepskrigen som fortsatt herjer i Ukraina.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer