Norge stanser ny eksport av militærutstyr til Tyrkia

Norge vil inntil videre ikke behandle nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia.

Tyrkia har innledet en militæroffensiv i Syria. Foto: AP / Emrah Gurel / NTB scanpix
Tyrkia har innledet en militæroffensiv i Syria. Foto: AP / Emrah Gurel / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser Utenriksdepartementet torsdag ettermiddag.

– Ettersom situasjonen er uoversiktlig og endrer seg raskt, vil Utenriksdepartementet – som et føre-var-tiltak – ikke behandle nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk til Tyrkia inntil videre, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse til norske medier.

– Vi gjennomgår nå også alle gyldige lisenser for eksport av forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia, sier hun.

Kalt inn på teppet

Tyrkia innledet onsdag en lenge varslet militæroffensiv i det nordlige Syria. Tyrkiske soldater tok seg over grensen, og jagerfly bombet mål i det kurdiskdominerte området. I løpet av torsdagen har tyrkiske bakkesoldater trengt lenger inn i landet.

– Vi følger situasjonen med dyp bekymring og gjentar vår tydelige oppfordring om at Tyrkia må avslutte militæroperasjonen, samt respektere folkeretten. Dette har Utenriksdepartementet også gitt uttrykk for i et møte med Tyrkias ambassadør til Norge i dag, sier Søreide.

Anniken Huitfeldt (Ap), som er leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, ber utenriksministeren se til Danmark.

– Det er viktig at Norge gir Tyrkia en klar beskjed innenfor rammen av NATO-forpliktelsene. Jeg mener utenriksministeren bør være like tydelig i sin kritikk som den danske utenriksministeren og ta opp dette i NATO. Danmarks regjering har fordømt invasjonen, sier hun til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken kaller beslutningen «et riktig og viktig steg fra regjeringen».

– Vi er glad de lytter. Samtidig etterlyser vi fortsatt en kraftigere protest fra Norges regjering. Vi mener dette bør gjelde også for alle allerede inngåtte lisenser, sier han.

«Riktig retning»

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes kaller regjeringens varsel torsdag for et steg i riktig retning.

– Nå er det viktig at regjeringen viser at den mener alvor og stanser den pågående eksporten av krigsmateriell til Tyrkia. Vi har ingen garantier for at ikke norsk krigsmateriell er brukt i de tyrkiske angrepene som allerede har drept flere sivile, og som kan styrke IS, sier han til NTB.

Moxnes viser til at torsdagens beslutning i realiteten åpner for at Norge kan fortsette å levere militært utstyr til Tyrkia i lang tid fremover.

Norge og Tyrkia er allierte i NATO, og Norge eksporterte i 2018 forsvarsmateriell for 41,4 millioner kroner til Tyrkia.

– Vi er spesielt bekymret for den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen. Vi følger også med på hvordan dette påvirker den humanitære situasjonen i al-Hol-leiren, understreker Søreide.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer