Norge skal utvikle ny «superrakett»: - En suksesshistorie

Norge skal sammen med Tyskland utvikle en rakett regjeringen sier skal bli Europas nye supervåpen.

Den norske regjeringen setter i gang utviklingen av neste generasjons sjømålsrakett. Foto: Kongsberg / NTB
Den norske regjeringen setter i gang utviklingen av neste generasjons sjømålsrakett. Foto: Kongsberg / NTB Vis mer
Publisert

Norges eksportsuksess, Naval Strike Missile, skal få en arvtaker. Prislappen på to milliarder kroner i første utviklingsfase deles mellom Norge og Tyskland, melder Dagens Næringsliv.

Raketten skal utvikles av Kongsberg Defence & Aerospace, i samarbeid med den norske regjeringen og Tyskland. Regjeringen kaller det en superrakett. Til sammen kan prosjektet koste opp mot 6 milliarder, men det er håp om store gevinster.

Den nye raketten får navnet Super Sonic Strike Missile (3SM) og skal etter planen være klar i 2035, skriver Kongsberg Defence & Aerospace i en pressemelding.

– Vi må starte jobben i dag med å utvikle de våpnene som skal beskytte oss mot morgendagens trusler. Det nye missilet vil styrke Norges forsvarsevne og mulighet til å bekjempe mål på lange avstander og skal etter planen være klart i 2035, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

– Verdensledende

Målet med prosjektet er å sikre at Norge i fremtiden skal ha verdensledende industri for rakettproduksjon, slik vi har i dag. I tillegg bidrar industrien til å skape hundrevis av norske arbeidsplasser.

Det er også Kongsberg Defence and Aerospace som har utviklet dagens sjømålsrakett, Naval Strike Missile.

– Utviklingen av norske missiler er en suksesshistorie. Norsk forsvarsindustri med Kongsberg i spissen har unik kompetanse og produserer missiler i verdenstoppen. Prosjektet vil bidra til å videreutvikle den strategisk viktige teknologikompetansen, slik at vi også i framtiden kan utvikle missiler som er attraktive for andre Nato-land og nære allierte, sier Gram.

Brukes av 13 land

Dagens Naval Strike Missile ble levert til det norske forsvaret fra 2011 til 2015, og i dag er raketten valgt av 13 land, blant annet USA. Den nye raketten er planlagt brukt blant annet på norske og tyske marinefartøy.

Regjeringen foreslår å igangsette og fullføre en innledende prosjekteringsfase av prosjektet, før den kommer tilbake til Stortinget med anbefaling om å fortsette utviklingen av den nye raketten.

At samarbeidet skjer nettopp med Tyskland er et ledd i det forsterkede samarbeidet mellom Norge og Tyskland om våpenproduksjon.

(©NTB)

Mer om