Israel:

Norge reagerer: - Uakseptabelt

Over 90 land, blant dem Norge og Sverige, har undertegnet et opprop der de gir uttrykk for dyp bekymring over Israels nye straffetiltak mot palestinerne.

Statsminister Benjamin Netanyahus nye regjering i Israel betegnes som den mest ytterliggående i landets historie. Foto: AP / NTB
Statsminister Benjamin Netanyahus nye regjering i Israel betegnes som den mest ytterliggående i landets historie. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Israels nye regjering vedtok tidligere i måneden en rekke nye straffetiltak mot palestinerne som svar på at de har bedt FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) om å granske Israels okkupasjon av palestinske områder.

Norge stemte avholdende da Palestinas krav om ICJ-gransking ble vedtatt i FNs hovedforsamling, men utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har tatt kraftig avstand fra straffetiltakene.

Norge har nå også sluttet opp om et opprop som er undertegnet av drøyt 90 land, der det tas kraftig avstand fra den israelske regjeringens beslutning.

Sverige, Tyskland, Frankrike og Italia er også blant landene som har undertegnet oppropet, der det også gis uttrykk for «dyp bekymring over den israelske regjeringens beslutning om å innføre straffetiltak mot det palestinske folk, ledelsen og sivilsamfunnet».

Store beløp

Israel har blant annet besluttet å holde tilbake 390 millioner kroner som tilhører Palestina, og gi pengene til familier til israelske ofre for palestinske angrep.

Israelske myndigheter vil også ta beslag i avgifter de krever inn på vegne av Palestina. Beløpet vil tilsvare det palestinske myndigheter i fjor bevilget til familiene til palestinske fanger i israelske fengsler, samt til etterlatte etter drepte palestinere.

Israel hevder at den såkalte martyrstøtten oppmuntrer til voldsbruk, men palestinske myndigheter fastholder at det er snakk om ordinær sosialhjelp.

Uakseptabelt

– Dersom Israel holder tilbake midlene, vil det være et uakseptabelt straffetiltak som vil svekke de palestinske institusjonene og bidra til en ytterligere forverring av den allerede svake palestinske økonomien. Dette vil igjen ha store negative konsekvenser for en sårbar befolkning som lever under okkupasjon, sa Huitfeldt til NTB tidligere i måneden.

Statsminister Benjamin Netanyahus regjering, som betegnes som den mest ytterliggående i Israels historie, har også besluttet å begrense bevegelsesfriheten til palestinere «som leder den politiske og juridiske kampen mot Israel».

KONFRONTERER: Cecilie Fjellhøy er aktuell i den israelske dokumentaren som har den norske tittelen «Kvinnen som tok ned Tinder-svindleren». Video: Twitter/Keshet Media Group, Viaplay & Netflix. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Israel varsler i tillegg «tiltak» mot organisasjoner på Vestbredden som «fremmer terroraktivitet og fiendskap», inkludert grupper som «under dekke av humanitært arbeid driver politisk og juridisk kamp mot Israel».

– Dersom dette gjennomføres, er det uakseptabelt, mener Huitfeldt, som understreker at sivilsamfunnsorganisasjoner og humanitære aktører må få arbeide fritt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer