Norge øker støtten til Ukraina i 2022

Statsminister Jonas Gahr Støre sa i juli at Norge ville øke støtten til Ukraina med inntil 10 milliarder kroner i 2022 og 2023. 7 av milliardene gis i år.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

2 milliarder er satt av til innkjøp av gass slik at Ukraina har energi til vinteren. Støtten gis gjennom Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

1 milliard er satt av via Verdensbanken til den ukrainske staten for å sikre drift av grunnleggende tjenester som sykehus og skoler. I tillegg gir regjeringen 1 milliard til humanitær innsats.

– Russlands invasjon av Ukraina har skapt den største krisen i Europa siden andre verdenskrig. Krigen har dramatiske konsekvenser for det ukrainske folket, for landet og for økonomien. Invasjonen truer sikkerheten i Europa og påvirker også Norge. Vi bidrar for å støtte ukrainernes kamp for frihet, men også våre egne kjerneinteresser som sikkerhet og demokrati i Europa, sier utenriksminister Huitfeldt (Ap).

Hun presiserer at den økte Ukraina-bistanden ikke vil gå på bekostning av bistand til andre land og mottakere i år.

Mer militærstøtte

I tillegg skriver Forsvarsdepartementet i en separat pressemelding at Norge også øker den militære bistanden til Ukraina med 3 milliarder i 2022.

Mesteparten av midlene går til fond for militær støtte til Ukraina. Pengene gis via en økning i Forsvarsdepartementets budsjett.

– Invasjonen av Ukraina har skapt den største krisen i Europa siden andre verdenskrig. Behovet for militær støtte til Ukraina er omfattende og tidskritisk og legger til rette for at landet kan forsvare seg mot Russlands folkerettsstridige militære angrep, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Regjeringen foreslår også å anskaffe vinterbekledning og utrustning til de ukrainske styrkene for inntil 250 millioner kroner.

– Vinterutrustning er avgjørende for at de ukrainske soldatene skal kunne operere og forsvare seg gjennom høsten og vinteren, men mye av dette materiellet gikk tapt i krigens første måned

Støre-milliarder

Det var under et besøk til Kyiv i juli at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunngjorde at Norge ville øke støtten til Ukraina med inntil 10 milliarder kroner i 2022 og 2023.

Med dette er 7 av disse milliardene lovet bort i 2022, skriver Utenriksdepartementet. Pengene kommer i tillegg til de nær 4,5 milliarder kronene i støtte som regjeringen allerede har bidratt med i 2022.

– Regjeringen vil komme tilbake i statsbudsjettet for 2023 med ytterligere informasjon om innretningen av norsk støtte til Ukraina i 2023, heter det i Utenriksdepartementets pressemelding.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer