Norge og USA avviser Nord Stream-rapport: - Påstandene er falske

Regjeringene i USA og Norge avviser en rapport fra journalist Seymour Hersh, der landene anklages for å ha stått bak sabotasjen mot gassledningen Nord Stream.

Gassledningene Nord Stream 1 og 2 ble satt ut av drift i slutten av september 2022, trolig på grunn av sabotasje. Foto: Handout / Danish Defence / AFP
Gassledningene Nord Stream 1 og 2 ble satt ut av drift i slutten av september 2022, trolig på grunn av sabotasje. Foto: Handout / Danish Defence / AFP Vis mer
Publisert

I den selvpubliserte rapporten, skriver den kontroversielle gravejournalisten Hersh at amerikanske marinedykkere med norsk bistand plasserte sprengladninger ved gassledningen i fjor sommer, og at disse ble utløst i september. Hersh hevder beslutningen om å ødelegge gassledningen ble tatt i hemmelighet av USAs president Joe Biden for å hindre Russland i tjene penger på salg av gass til Europa.

– Dette er ren fiksjon, sier talsperson Adrienne Watson i USAs nasjonale sikkerhetsråd, mens etterretningsorganisasjonen CIA kaller påstanden «fullstendig falsk». Det er også reaksjonen fra Utenriksdepartementet i Norge.

– Disse påstandene er falske, sier UD til nyhetsbyrået AFP.

Vestlige land ga tidlig Russland skylden for eksplosjonen, som skjedde i kjølvannet av invasjonen av Ukraina. Myndighetene i Sverige; Danmark og Tyskland har etterforsket hendelsen, men har ikke lagt skylden på et bestemt land eller aktør.

Russland har beskyldt USA og Storbritannia for å stå bak eksplosjonen.

Hersh ble først kjent da han avslørte My Lai-massakren under Vietnamkrigen. Han har også kommet med kontroversielle uttalelser, som å avvise at regjeringsstyrkene brukte gass i et angrep under borgerkrigen i Syria i 2013.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer