Norge og flere andre i Sikkerhetsrådet fordømmer Hviterussland

Norge, USA, Storbritannia og EU-landene i FNs sikkerhetsråd fordømmer Hviterusslands behandling av menneskene som oppholder seg på landets grense mot Polen.

Norge, USA, Storbritannia og EU-landene i FNs sikkerhetsråd fordømmer Hviterusslands behandling av menneskene som oppholder seg på landets grense mot Polen. Foto: Leonid Shcheglov / BelTA via AP / NTB
Norge, USA, Storbritannia og EU-landene i FNs sikkerhetsråd fordømmer Hviterusslands behandling av menneskene som oppholder seg på landets grense mot Polen. Foto: Leonid Shcheglov / BelTA via AP / NTB Vis mer
Publisert

– Taktikken er uakseptabel og nødvendiggjør sterke internasjonale reaksjoner og samarbeid for å stille Hviterussland til ansvar, skriver landene i en uttalelse. Uttalelsen kom etter et krisemøte i Sikkerhetsrådet om situasjonen torsdag.

Polen sier at regjeringen til president Aleksandr Lukasjenko har lokket rundt 2.000 migranter, stort sett kurdere fra Midtøsten, til Hviterussland for så å sende dem videre til Polen, som hevn på sanksjoner.

Sikkerhetsrådsmedlemmene mener Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko setter mennesker liv og vel i fare av politiske årsaker. Foto: Nikolai Petrov / BelTA Pool Photo via AP / NTB
Sikkerhetsrådsmedlemmene mener Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko setter mennesker liv og vel i fare av politiske årsaker. Foto: Nikolai Petrov / BelTA Pool Photo via AP / NTB Vis mer

Menneskene lever nå i en teltleir på grensa, mens temperaturen nærmer seg minusgrader. EU-landet Polen nekter å slippe dem inn.

De vestlige delegasjonene i Sikkerhetsrådet sier de fordømmer «den orkestrerte samlingen av mennesker hvis liv og velvære har blitt satt i fare for politiske formål av Hviterussland».

Videre sier de at Hviterussland har skapt krisen med «mål om å destabilisere nabolandene og EUs eksterne grense, og for å få oppmerksomheten bort fra egne, tiltakende menneskerettsbrudd».

Russland er ikke nevnt i uttalelsen. Putin og Lukasjenko er allierte, og før møtet avviste Russland påstander fra de vestlige landene om at Moskva har samhandlet med Minsk om å sende migrantene over grensa til Polen.

Lukasjenko lovet torsdag å svare om EU innfører ytterligere sanksjoner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer