Norge og Finland diskuterte nordisk sikkerhet: – Tror ikke Putin vil godta nederlag

Nordisk sikkerhet var temaet da statsminister Jonas Gahr Støre tok imot Finlands president mandag. – Tror ikke Putin er i stand til å godta et nederlag, sa presidenten.

Niinistö og Støre møttes i statsministerboligen til politiske samtaler mandag. Foto: Terje Pedersen / POOL / NTB
Niinistö og Støre møttes i statsministerboligen til politiske samtaler mandag. Foto: Terje Pedersen / POOL / NTB Vis mer
Publisert

Finlands president Sauli Niinistö møtte mandag Støre både i debatt på Litteraturhuset i Oslo og senere på dagen i statsministerboligen. Deres felles nabo i øst var et gjennomgående tema på den påfølgende pressekonferansen.

Der sa Niinistö at han har liten tro på at krigen i Ukraina vil ende med at Putin godtar noe som helst slags nederlag.

– Jeg tror ikke han er i stand til å godta et nederlag. Vestens oppgave, om du vil si det slik, er ikke å tilby eller se etter en utvei for Putin, sa Niinistö.

Støre understreker at den finske presidenten er en av de som har hatt mest kontakt med Putin opp igjennom årene, og at Niinistö kjenner Putin relativt godt. Støre ønsker ikke å utfordre Niinistös beskrivelse om et Putin-nederlag.

– Det vi ser i Russland nå, er at det sprer seg stor usikkerhet om hvor denne krigen går. Den er jo helt åpenbart veldig forskjellig fra der man ønsket å komme i februar, sier Støre til NTB.

Fordømte russiske hevnangrep

Minst elleve personer ble drept og flere titall ble såret da Russland mandag utførte et omfattende hevnangrep mot flere ukrainske byer.

Angrepene kommer et døgn etter at Putin ga ukrainske hemmelige tjenester skylden for lørdagens angrep mot Krim-brua, som knytter den annekterte Krim-halvøya til det russiske fastlandet.

Det er kommet bred internasjonal fordømmelse av de russiske hevnangrepene – også fra Støre og Niinistö.

– På den ene siden er det en dramatisk opptrapping når det gjelder volden mot sivile, som settes i en situasjon vi må fordømme. På den andre siden er det et Russland som ikke ser ut til å vinne denne krigen på bakken, og som ikke har vært i stand til å vise fremgang der, sier Støre.

– Hvis dette er en ny linje som går ut på bare å ramme sivil infrastruktur, boliger, og ja, dagliglivet til ukrainerne, så er det veldig bekymringsfullt, legger han til.

Urovekkende naboland

Støre legger til at Russland ikke utgjør en trussel i norske områder, men at myndighetene følge nøye med på forholdet til Russland ved grensen.

– Vi har et naboland som har bygget seg opp et stort forsvar for så å bruke det mot et annet naboland, så er det urovekkende, sier Støre.

– Det har jo i seg selv ført til at Sverige og Finland har foretatt et historisk valg om å søke beskyttelse i Nato. Det forteller jo sitt, sier han videre.

Både Finland og Sverige har søkt om Nato-medlemskap i kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina. Støre forklarte at norske myndigheter har hatt ukentlig kontakt med Finland de siste ti månedene, blant annet om landets Nato-søknad.

– Jeg er glad for å se at Finland er på vei til å bli Nato-medlem. Det er en historisk mulighet for nordiske land å styrke vårt forsvarssamarbeid, sa Støre.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer