– Norge kan ikke åpnes før 45-åringene er vaksinert

Denne uken passerte antallet fullvaksinerte nordmenn 230.000, men det langt fra nok. Norge kan ikke gjenåpnes før alle over 45 år er vaksinert, tror FHI.

Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, sier gjenåpning først kan skje når vi ikke risikerer overbelastning av sykehusene. Foto: Terje Pedersen / NTB
Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, sier gjenåpning først kan skje når vi ikke risikerer overbelastning av sykehusene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Norge kan åpne opp når sykehusene ikke lenger risikerer overbelastning. Det sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi tror ikke at vi er der før vi har vaksinert ned til 45 år. Foreløpige estimater viser at da har vi vaksinert en så stor andel av befolkningen at risikoen for at vi overbelaster helsevesenet er liten, sier smitteverndirektøren til Morgenbladet.

FHI anslo tidligere denne uken at de fleste over 65 år ville være vaksinert innen midten av mai, men det var før nyheten om at Norge får opptil en million færre vaksinedoser fra AstraZeneca og før det ble kjent at norske myndigheter stanser vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen inntil videre inntil man har undersøkt danske rapporter om mulige dødelige bivirkninger.

Dansk 50-årsgrense

Ifølge Bukholm er det flere eksempler på at friske folk under 65 år har havnet på sykehus.

– Vi ser en rekke personer i aldersgruppen 45 til 65 år, hvor helsetjenesten ikke har funnet at de har noen spesiell disposisjon for alvorlig sykdom, men hvor en del av dem likevel vil kunne få et forløp der de havner på sykehus og trenger intensiv behandling, sier Bukholm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer