Norge har overskudd av coronavaksiner – ingen vil ha

Titusenvis av coronavaksiner som ligger på norske lagre, blir trolig kassert fordi lavinntektsland ikke vil ha dem, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Norske medisinlagre er fylt opp av koronavaksiner. De må nå destrueres fordi ingen vil ha dem, ifølge FHI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Norske medisinlagre er fylt opp av koronavaksiner. De må nå destrueres fordi ingen vil ha dem, ifølge FHI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

– Vi har derfor et overskudd av koronavaksiner for øyeblikket, skriver FHI på sine nettsider.

Norge og EU har investert tungt i vaksineutvikling for å sikre nok vaksiner til befolkningen. Samtidig har man akseptert risikoen for et overskudd av doser, ifølge FHI.

Planen var å donere vekk et eventuelt overskudd. Men etterspørselen i lavinntektsland for å ta imot koronavaksiner fra Norge faller, trass i lav vaksinedekning.

– For første gang i pandemien overstiger nå tilgangen etterspørselen etter koronavaksinedoser. Dette gjelder de fleste land i EU, også Norge, skriver FHI.

Vaksinedoser som ikke kan brukes i Norge, må derfor kasseres. Det har allerede skjedd med nærmere 140.000 doser.

– Norge forventer at det vil bli nødvendig med ytterligere kassasjon av koronavaksinedoser utover året, så lenge den globale etterspørselen ikke endrer seg, opplyser FHI.

I løpet av pandemien har Norge donert 7,4 millioner doser til 25 land, de fleste gjennom Covax-samarbeidet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer