Regjeringsadvokaten:

- Norge har ingen plikt til å finne en venn til ham

Anders Behring Breiviks menneskerettigheter er ikke brutt. Han behandles pent og humant, ifølge advokat Andreas Hjetland hos Regjeringsadvokaten.

Anders Behring Breivik, advokat Øystein Storrvik (t.h.) og advokatfullmektig Marte Lindholm i Ringerike fengsel på siste dag av Oslo tingretts behandling av søksmålet mot staten. Foto: Terje Pedersen / POOL / NTB
Anders Behring Breivik, advokat Øystein Storrvik (t.h.) og advokatfullmektig Marte Lindholm i Ringerike fengsel på siste dag av Oslo tingretts behandling av søksmålet mot staten. Foto: Terje Pedersen / POOL / NTB Vis mer
Publisert

– Ingenting tyder på at Breivik ikke har det godt. Men fengselet eller Norge har ikke noen plikt til å finne en venn til ham, sa Hjetland da han startet sin prosedyre i retten fredag.

Hjetland gikk rett til konklusjonen da han holdt statens siste innlegg i den fem dager lange rettssaken inne i Ringerike fengsel. Terrordømte Anders Behring Breivik (44) har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetenes forbud mot tortur og rett til privatliv.

Staten avviser alle Breiviks påstander totalt.

– Det er rett og slett ikke dekning for at Breiviks menneskerettigheter er krenket, sa Hjetland.

Prosessfullmektigen sa at Ringerike fengsel strekker seg langt i å sørge for Breiviks ve og vel, og de behandler ham pent, høflig og humant. Han har mye menneskelig kontakt med de ansatte i fengselet, ifølge advokaten.

– Ingen andre i norske fengsler har tre celler bare for seg selv, en egen koordineringsgruppe og en rekke andre særtiltak, sa Hjetland videre.

(©NTB)

Mer om