Norge gir 300 millioner av Ukraina-midler til Nato-fond

Norge gir 300 millioner i materiell støtte til Ukraina gjennom et Nato-fond. Pengene tas fra regjeringens Ukraina-pott for 2022.

Norge gir 300 millioner av Ukraina-potten for 2022 til et Nato-fond som blant annet brukes til materiell støtte. Her får ukrainske soldater opplæring i Storbritannia av norske instruktører fra Heimevernet og Hæren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Norge gir 300 millioner av Ukraina-potten for 2022 til et Nato-fond som blant annet brukes til materiell støtte. Her får ukrainske soldater opplæring i Storbritannia av norske instruktører fra Heimevernet og Hæren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen er i gang med å fordele de 3 milliardene Stortinget har bevilget i militær støtte til Ukraina for 2022. Nå er det bestemt at 300 millioner av disse skal gå til Nato-fondet Comprehensive Assistance Package (CAP).

– Behovet for støtte til Ukraina er omfattende og tidskritisk. Donasjoner bidrar til at Ukraina kan forsvare seg mot Russlands folkerettsstridige militære angrep, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Norge på topp

Nato-fondet brukes blant annet til å skaffe Ukraina materiell støtte knyttet til uniformer, sanitet, droner og jammeutstyr, samt tiltak knyttet til demokratisk kontroll, åpenhet og korrupsjonshindring.

Fondet ble opprettet av Nato i 2016, etter Russlands annektering av Krim, men ble tilpasset den nye situasjonen etter invasjonen av Ukraina i februar i år.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer

Norge er ifølge Gram helt i toppen blant allierte donorer.

– Det er viktig at vi står sammen om å støtte Ukraina med det de trenger, både militært og sivilt, for å forsvare seg, sier han.

Samtidig har regjeringen fått kritikk både her hjemme og i utlandet for at Ukraina-støtten kun utgjør en liten andel av ekstrainntektene Norge har fått på grunn av økte energipriser.

Lovet 10 milliarder

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) slo i sommer fast at Norge ville øke støtten til Ukraina med inntil 10 milliarder kroner, fordelt på 2022 og 2023. Stortinget vendte tommelen opp for dette da regjeringens tilleggsproposisjon om endringer i statsbudsjettet ble vedtatt i september.

Av de 10 milliardene, går 3 milliarder til militær støtte til Ukraina i 2022. Mesteparten av dette kanaliseres til ulike fond.

Forrige uke ble det kjent at cirka 1,5 av de 3 milliardene gis til et britiskledet fond som skal finansiere kjøp av våpen og utstyr til Ukraina.

(©NTB)

Mer om