Norge forsterker feltsykehuset i Afghanistan – har sendt ekstra personell til Kabul

Forsvaret har sendt ekstra personell til Kabul for å støtte driften av feltsykehuset på den internasjonale flyplassen, der Norge leder driften.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opplyser at ekstra personell fra Norge landet i Kabul tirsdag kveld. Personellet skal styrke det norske feltsykehuset. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opplyser at ekstra personell fra Norge landet i Kabul tirsdag kveld. Personellet skal styrke det norske feltsykehuset. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Sykehuset er avgjørende for den allierte tilbaketrekningen som nå pågår, og er i praksis det eneste medisinske tilbudet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en epost til NTB.

Personellet som ankom Kabul tirsdag kveld, skal bistå med blant annet samband og lederstøtte, slik at sykehuspersonellet skal kunne drive med sin primæroppgave, altså den medisinske beredskapen, opplyser Forsvarsdepartementet.

Totalt har Forsvaret nå et 40-talls personer stasjonert i Kabul.

– Det gjøres sammen med våre allierte en fortløpende vurdering av hvor lenge sykehuset skal bli værende. Det har utvilsomt en nøkkelrolle for å sikre medisinsk beredskap for de som er igjen i Kabul, og det er derfor ikke planen å hente dem hjem nå, sier forsvarsministeren.

Tidligere har det blitt signalisert at Norge kan lede feltsykehuset ut 2021.

Mandag opplyste forsvarssjefen at 9 av de 36 norske som har hatt ansvaret for driften av feltsykehuset på flyplassen i Kabul, er trukket ut.

Situasjonen i Kabul og ved flyplassen har vært kaotisk. Tusener samlet seg mandag på Kabuls flyplass i et kaotisk forsøk på å forlate Afghanistan, og flere mennesker døde da de forsøkte å klamre seg til et militærfly som tok av.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer