Annonse

Norge er verdens beste land å være mor i

Danket ut Finland.

Norge har danket ut Finland på toppen av Redd Barnas måling over verdens beste land å være mor i. Oversikten viser at mødre i Somalia har de verste forholdene.

Det er 16. gang Redd Barna publiserer sin mors-indeks. Målingen tar utgangspunkt i fem faktorer relatert til mødrehelse, utdanning, inntektsnivå og kvinners status i samfunnet.

Nordiske land har lenge dominert toppen av listen, og Norge passerer i år Finland, som holdt topplasseringen sist. Finland er henvist til annenplass, mens Island, Danmark og Sverige følger på plassene bak.

Australia (9.-plass) er det eneste ikke-europeiske landet på topp-ti-listen.

President i Redd Barna, Carolyn Miles, sier at dataene forteller at landenes økonomiske situasjon ikke er den eneste faktoren som gir fornøyde mødre, men at politikken i landet er vel så viktig.

– Norge har rikdom, men de investerer også den rikdommen i mødre og barn, som er svært høyt prioritert, sier Miles ifølge AFP.

Somalia rangeres for annet år som det verste landet å være mor i. De ti verste plassene holdes alle av afrikanske land sør for Sahara, med Kongo-republikken og Den sentralafrikanske republikk som verst etter Somalia.

Særlig når det gjelder spedbarnsdødelighet er forskjellene enorme mellom topp og bunn på indeksen. I de ti verste landene for mødre vil én av åtte mødre miste et barn før det fyller fem år.

Til sammenligning er tallet én av 290 for de ti beste landene. (©NTB)