Norge er omringet av lavtrykk

Norge er omringet av lavtrykk, noe som gir lite håp om godvær i pinsehelgen. Værvinneren finner vi i Midt-Norge.

Pinsehelgen gir ingen smak av sommer, skal vi tro meteorologene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Pinsehelgen gir ingen smak av sommer, skal vi tro meteorologene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert

Gjennom helgen er det lavtrykk gjennom Storbritannia, Finland, Sverige, og Norskehavet.

– Vi er på en måte omringet av lavtrykk. Derfor blir det også en skiftende og varierende værtype, landet sett under ett, sier Martin Granerød.

Han er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt og har dessverre ingen gode nyheter til dem som ønsker en smak av sol og sommer i pinsehelgen.

– Det er lavtrykk på alle kanter og ingen stabile høytrykk i nærliggende områder, sier han og peker på Midt-Norge som pinsehelgens værvinner.

Ingen skyfri himmel

Selv om det er i området fra Romsdalen til Sør-Troms som får det beste været, blir det heller ikke her sol fra skyfri himmel.

I Møre og Romsdal og Trøndelag går det mot en delvis skyet værtype, med temperaturer på 15–16 plussgrader – kanskje enda høyere lokalt.

I Nordland vil gradestokken vise noen grader lavere, men det ventes skiftende skydekke i Midt-Norge – men også lange perioder med sol.

– Det vil være litt av og på med bra vær. Dette gjelder alle dagene fra fredag til mandag. Det er ingen store nedbørsområder som skal passere det området, sier meteorologen.

Stikkordet er skyet

Går vi videre nordover, da snakker vi Troms og Vest-Finnmark, går man inn i en pinsehelg med skyet vær, men stort sett oppholdsvær.

– Det kan bli noen kortere perioder med sol, men stikkordet er skyet værtype. Temperaturene vil ligge mellom 5 og 10 grader.

Her ser det ut til at søndag og mandag blir de beste dagene.

– På Vidda og Øst-Finnmark blir det en mer skyet værtype med perioder med sludd og regn. Her vil temperaturene ligger på mellom 0 og 5 grader.

– Det er ganske kjølig, men ikke uvanlig på denne tiden av året, sier Granerød og forteller at det dårligste været her kommer lørdag.

På Spitsbergen vil det gjennom helgen bli en skyet eller delvis skyet værtype, men fremdeles kaldt. Temperaturene vil ligge på minus 5–6 grader.

Ikke rydd vekk paraplyen

Heller ikke på Sørlandet og Østlandet er det noen grunn til å juble. Fra Lindesnes i sør til Dovrefjell i nord er det ingen grunn til å rydde bort paraplyen. For det er østafjells man får det dårligste været gjennom pinsen.

– Det er flere områder med regn som skal passere med jevne mellomrom, og da blir det regn både lørdag, søndag og mandag, sier meteorologen.

Om det er noen trøst vil det ikke regne hele tiden, alle dagene – trolig blir det enkelte perioder med oppholdsvær og helt greit vær.

– Temperaturene kommer til å være 15–16 plussgrader, så i de periodene det blir opphold, vil det ikke virke så aller verst, sier Granerød.

Ingen bedring framover

Også på Vestlandet blir det grått, men det blir ikke like mye nedbør som på Østlandet.

– Der blir det noe bedre, selv om de også må ha paraplyen klar gjennom pinsehelgen. Temperaturene her vil ligge på rundt 15 plussgrader i de lavereliggende områdene.

Og for å runde av med mer dårlig nytt: Meteorologene ser ingen bedring de neste ti dagene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer