Norge, Danmark og Island gir sikkerhetsgaranti til Sverige og Finland

Norge, Danmark og Island er klare til å bistå med alle nødvendige midler hvis Sverige og Finland blir utsatt for et angrep før de formelt blir Nato-medlemmer.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier de nordiske landene vil gjøre alt de kan for å hjelpe Sverige og Finland dersom de skulle bli angrepet før de blir tatt opp i Nato. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier de nordiske landene vil gjøre alt de kan for å hjelpe Sverige og Finland dersom de skulle bli angrepet før de blir tatt opp i Nato. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sier Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag, kort tid etter at Sverige kunngjorde at de vil søke Nato-medlemskap.

– Dette er et tidsskille for det nordiske samarbeidet. Denne forsikringen er et tydelig signal fra oss. Vi vil gjøre det vi kan for å sikre en rask prosess, slik at Norge kan ratifisere Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sier Støre.

Både Finland og Sverige oppfyller allerede kriteriene for å bli medlem av forsvarsalliansen, ifølge regjeringen. Et finsk og svensk Nato-medlemskap vil bidra til et kollektivt forsvar og styrke den nordatlantiske sikkerheten, mener Støre.

– Vi vil ytterligere styrke vårt nordiske forsvarssamarbeid. Våre militære styrker jobber godt sammen og har trent sammen i mange år. Vi setter stor pris på de betydelige bidragene Finland og Sverige allerede har gitt som partnerland i Nato, sier Støre.

Han sier Norge, Danmark og Island støtter Finland og Sverige fullt ut når de nå søker Nato-medlemskap.

Håper Stortinget raskt kan ratifisere de to som Nato-medlemmer

– Jeg har vært i dialog med Stortinget de siste dagene, senest med stortingspresidenten for noen få timer siden. Vi har håp om at Norge kan ratifisere Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sa Støre på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Støre fortalte at han sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tidligere mandag møtte Sverige og Finlands ambassadører.

– Jeg har forsikret de to ambassadørene om at Norge støtter denne søknaden, sa han.

I forkant av pressekonferansen mandag ettermiddag kunngjorde Støre i en pressemelding at Norge, Danmark og Island er klare til å bistå med alle nødvendige midler om Sverige eller Finland skulle bli angrepet før de formelt blir Nato-medlemmer.

– Denne forsikringen er et tydelig signal fra oss. Finland og Sveriges sikkerhet er viktig for Norge, og derfor gir vi uttrykk for dette på denne måten, sa statsministeren.

Støre åpnet pressekonferansen med å kalle dagen historisk, og han sa at han ønsket Nato-søknadene fra Norges to naboland velkommen.

– Det er en beslutning som vil styrke Nato, det vil styrke Sverige og Finlands sikkerhet, og dermed vil det styrke Norden og sikkerheten i nord, sa statsministeren.

– Vi blir ett sikkerhetsfellesskap i Norden, og det er et tidsskille for det historiske, nordiske samarbeidet, sa han videre.

Mer om