Norge bruker over 100 milliarder på uføretrygd – Støre refser Høyre

Utgiftene til uføretrygd i Norge har for første gang passert 100 milliarder kroner, bare i år. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringens politikk har feilet.

Jonas Gahr Støre (Ap) mener statsminister Erna Solbergs (H) uførepolitikk har feilet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Jonas Gahr Støre (Ap) mener statsminister Erna Solbergs (H) uførepolitikk har feilet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Antallet unge uføre har i tillegg doblet seg siden 2013, skriver NRK.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener tallene viser at regjeringens politikk har feilet. Færre uføre og flere uføre i delvis arbeid var blant statsminister Erna Solbergs (H) ambisjoner i valgkampen i 2013.

Blant annet har hun lansert en såkalt inkluderingsdugnad, som skulle få flere av de med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en i arbeid.

– Det er en politikk jeg mener har feilet. Det er altså flere uføre i Norge i dag. Det mest alvorlige er at antall unge uføre under 30 år er doblet, sier Støre til rikskringkasteren.

Han etterlyser bedre psykis helsehjelp og mer arbeidstrening.

Solberg erkjenner at utgiften på 100 milliarder kroner på uføretrygd i år er for stor, og sier regjeringen vil fortsette arbeidet med å inkludere flere i arbeidslivet dersom den får fortsette.

– Selv om summen av de som er på uføretrygd og arbeidsavklaringspenger (AAP) ikke har økt i løpet av vår regjeringsperiode, vet vi at mange av de som kommer på AAP, ønsker å komme tilbake i arbeidslivet, sier hun, og legger til at hun ikke er fornøyd selv om sysselsettingen har gått opp.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer