Ukraina-krisen:

Norge bidrar med soldater: – Et angrep kan være nært forestående

Stemningen mellom Russland og Ukraina er fremdeles uavklart. Norge forsterker styrkebidraget i Litauen med 50–60 soldater, opplyser forsvarsminister Odd-Roger Enoksen.

Oslo 20220211. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Oslo 20220211. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) holdt tirsdag en pressekonferanse hvor de orienterte om den spente situasjonen på grensen mellom Russland og Ukraina.

Russland har sendt over 100.000 soldater til grensen, som har satt fart på mistanken om at en russisk invasjon er nærstående.

– Et russisk angrep mot Ukraina kan være nært forestående, sier Huitfeldt tirsdag.

Nå sender Norge 50-60 soldater til Litauen. Enheten vil reise til Litauen raskt, og sendes for en tidsperiode for tre måneder. Det er mulighet for forlengelse, opplyser Enoksen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt informerer om at norske myndigheter oppfordrer nordmenn i Ukraina om å forlate landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt informerer om at norske myndigheter oppfordrer nordmenn i Ukraina om å forlate landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

– Vi ønsker å bidra til styrket alliert tilstedeværelse i Baltikum for å vise solidaritet med våre allierte. For vår del gjøres dette best ved å forsterke det styrkebidraget vi allerede har i Litauen, sier Enoksen.

Beredskap

Denne styrken er en del av en tyskledet styrke i Litauen, et oppdrag som har gått over lang tid, opplyste han.

Det er ingen grunn til å tro at Russland planlegger en invasjon av Nato-land, sa Enoksen.

– Vi følger situasjonen fra dag til dag. Dette er en beredskap både for å vise solidaritet og for å bidra på den måten som den østlige flanken i Nato har bedt om bistand på, for å beskytte seg i en eventuell kritisk situasjon.

– Vil agere med våre allierte

Bakteppet er den spente sikkerhetssituasjonen i og rundt Ukraina.

Forsvarsminister Odd-Roger Enoksen og utenriksminister Anniken Huitfeldt møter pressen i vandrehallen i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Forsvarsminister Odd-Roger Enoksen og utenriksminister Anniken Huitfeldt møter pressen i vandrehallen i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

– Vi står i en svært krevende sikkerhetssituasjon i Europa. Den massive russiske oppbyggingen rundt Ukraina, og kravene til USA og Europa, har endret sikkerhetssituasjonen i Europa. Dette påvirker også Norge, og vi følger situasjonen nøye, sa Enoksen.

– Hvordan vil Norge reagere hvis Russland invaderer Ukraina?

– En eventuell invasjon av Ukraina vil medføre store økonomiske og politiske konsekvenser. I en slik situasjon vil vi agere sammen med våre allierte slik at det vil ha betydelige kostnader for Russland å foreta en slik handling, sier Huitfeldt.

- Mer og mer dramatisk for hver dag

Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), sier situasjonen er svært kritisk - og stadig forverres.

– Jeg synes det både er et viktig og riktig signal, sier hun til VG, om at Norge sender en ny tropp til Litauen.

– Det er helt åpenbart at situasjonen er dramatisk, og den blir mer og mer dramatisk for hver dag. Man kan ikke utelukke at det kan skje nok et militært angrep fra Russland, sier Søreide til TV 2.

Ine Eriksen Søreide (H) omtaler spenningen som den mest dramatiske sikkerhetspolitiske situasjonen siden den kalde krigen. Foto: Berit Roald / NTB / POOL
Ine Eriksen Søreide (H) omtaler spenningen som den mest dramatiske sikkerhetspolitiske situasjonen siden den kalde krigen. Foto: Berit Roald / NTB / POOL Vis mer

– Da er vi i den mest dramatisk sikkerhetspolitiske situasjonen siden den kalde krigen.

- Ambassade i Kiev er åpen

Utenriksdepartementet (UD) ba fredag norske borgere om å forlate Ukraina på grunn av sikkerhetssituasjonen. UD fraråder også alle reiser til Hviterussland, unntatt Minsk.

– Vi har tatt kontakt med norske borgere som har registrert seg hos oss, om lag 100 personer, sa Huitfeldt.

– Vi har gjort en totalvurdering av situasjonen og ønsker at alle norske borgere skal komme hjem, ut fra en helhetsvurdering, supplerte hun.

Målet er likevel å holde ambassaden i Kiev åpen, og det vil bli gjort justeringer i personelloppsettet der, opplyste utenriksministeren fredag.

Ifølge Huitfeldt forbereder regjeringen seg nå på ulike scenarioer, som en flyktningkrise eller energikrise, men hun mener det er for tidlig å si noe om hva som kommer til å skje fremover.

Russland: Soldater sendes tilbake til basene

De aktuelle militære enhetene har nå «fullført sine oppgaver», heter det i en uttalelse fra departementet som gjengis av russiske nyhetsbyråer.

Store russiske styrker nær den ukrainske grensa er blitt tolket av USA og andre vestlige land som invasjonsforberedelser. Den siste uka har USA flere ganger hevdet at en invasjon kunne være rett rundt hjørnet.

Russiske stridsvogner under en øvelse i regionen Rostov i slutten av januar. Rostov grenser mot den østlige delen av Ukraina. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB
Russiske stridsvogner under en øvelse i regionen Rostov i slutten av januar. Rostov grenser mot den østlige delen av Ukraina. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB Vis mer

Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist dette og sagt at de utplasserte soldatene har deltatt i øvelser.

En rekke analytikere har tolket styrkeoppbyggingen som et russisk forsøk på å presse fram aksept for sikkerhetspolitiske krav rettet til USA og Nato.

I uttalelsen fra det russiske forsvarsdepartementet tirsdag heter det at enheter fra flere militærdistrikter har begynt å laste utstyr på tog og kjøretøyer. Hvor mange soldater som nå skal tilbake til basene sine, er uklart.

Saken oppdateres.

(NTB)

DØDELISTE ANGREP: Gazas helseminister sier ifølge AP at 23 personer ble drept i luftangrepet fra Israel mot Gazastripen søndag. Det er det dødeligste enkeltangrepet utført siden krigen mellom Hamas og Israel startet for en uke siden. VIDEO: AP REPORTER: Vegard Krüger Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer