Nyhetsbrev fra Sol-redaktøren

Norge åpner – flere av oss vil bli smittet

Her er ukas viktigste, beste og rareste nyheter.

Til helga kan man atter få en øl, bare den serveres ved bordet og kvelden er yngre enn 23.00. Bildet er fra Sagene lunsjbar i Oslo siste kveld før skjenkestoppen ble innført over hele landet natt til onsdag 15. desember. Foto: Heiko Junge / NTB
Til helga kan man atter få en øl, bare den serveres ved bordet og kvelden er yngre enn 23.00. Bildet er fra Sagene lunsjbar i Oslo siste kveld før skjenkestoppen ble innført over hele landet natt til onsdag 15. desember. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Puh, for en uke dette er for oss som henger med i nyhetsbildet og leser Sol!

Hvis du liker nyhetsoppsummeringen, så meld deg med på nyhetsbrevet i boksen under! Hilsen Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen

Dette åpner nå

ÅPNER NORGE: Helse- og omsorgsministerIngvild Kjerkol (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre og kunnskapsministerTonje Brenna (Ap) under pressekonferansen om coronasituasjonen. Foto: NTB
ÅPNER NORGE: Helse- og omsorgsministerIngvild Kjerkol (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre og kunnskapsministerTonje Brenna (Ap) under pressekonferansen om coronasituasjonen. Foto: NTB Vis mer

Torsdag kveld letter regjeringen på en stor del av coronatiltakene. Vi forventer at flere dermed kommer til å bli smittet, men at smitten skal være mindre alvorlig enn før. Så er det om å gjøre at vi klarer å opprettholde kapasiteten i helsevesenet.

  • Det blir lov å få servert alkohol fram til klokka 23.
  • Grønt lys på videregående skoler.
  • Så mye hjemmekontor som mulig.
  • Vi fortsetter med munnbind og meter.
  • Nye karanteneregler

Les alle reglene her.

Skriking, krenking og slanke-TV

BRUKER STORE BOKSTAVER: Linnea Myhre var med på TV-programmet Kompani Lauritzen våren 2021.
BRUKER STORE BOKSTAVER: Linnea Myhre var med på TV-programmet Kompani Lauritzen våren 2021. Vis mer

Har du noen gang lurt på hva Caps Lock-knappen på tastaturet egentlig er til? Det lurer ikke Linnéa Myhre på. Før jul var det på´n igjen med store bokstaver fordi hintene i Maskorama var for dårlige. Eller, som hun selv formulerer det: «Hvem faen er et som sitter og finner på denne dritten?»

Nå er det livsstilsprogrammet «16 ukers helvete» som kanskje er det jævligste hun har sett.

Christer Falck deltar i programmet, og har sendt noen ord til Myhre og dem som blir krenket på andres vegne.

Blir Jens sentralbanksjef?

Skjermdump fra NRK Dagsrevyen. Innslaget får kritikk for skjev fremstilling av de to CV-ene.
Skjermdump fra NRK Dagsrevyen. Innslaget får kritikk for skjev fremstilling av de to CV-ene. Vis mer

Den gode, gamle arbeiderpartilederen Jens Stoltenberg kan gjøre tidenes comeback i gamlelandet som sentralbanksjef. Saken avgjøres av regjeringen fredag, på et ukentlig fredagsmøte på Slottet som heter «Kongen i statsråd», der kongen eller kronprinsen deltar.

Hva alle krangler om? Vel, minst to ting:

For det første, så er det enkelt og greit spørsmålet om hvem som skal få jobben. Det står mellom faglig sterke Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg.

Dagsrevyen oppsummerte CV-ene deres slik som i bildet over, og har fått kjeft for at framstillingen ble skjev. Les mer om kritikken på M24.

For det andre, så er avgjørende at toppjobbene i Norge ikke fordeles ut fra dem som har makta fra før, til vennene deres. Statsminister Jonas og eksstatsminister Jens er gode venner. Jonas har dermed sagt seg inhabil i ansettelsessaken. Men har de to egentlig hatt en prat på tomannshånd om dette? Vel, derom strides ganske mange.

Etterretningssjef siktet for landsforræderi

Lars Findsen er arrestert og siktet for landsforræderi. Foto: NTB
Lars Findsen er arrestert og siktet for landsforræderi. Foto: NTB Vis mer

Dette er en komplisert og svært uvanlig sak, men altså: Danmarks etterretningssjef heter Lars Findsen og er en av landets aller høyest betrodde menn. Denne uka kom nyheten om at han sitter fengslet, siktet for lekkasjer av hemmelige dokumenter.

Hvis du vil ha en grei intro til saken fra NTB, så les denne.

Danske Politiken.dk går mer i dybden.

Bring your own booze-festen

FÅR KJEFT: Statsminister Boris Johnson. Foto: NTB
FÅR KJEFT: Statsminister Boris Johnson. Foto: NTB Vis mer

Labour krever hodet til statsminister Boris Johnson servert på et fat, eller at han i det minste går av som statsminister og stiller seg i skammekroken.

Denne uka ble det kjent at statsministerens stab inviterte over 100 personer til hagefest og ba gjestene ta med egne drikkevarer. Problemet med det? Jo altså, Boris hadde stengt ned hele landet, bedt folk om å holde seg hjemme, og forbudt å blande seg med folk fra andre husholdninger utendørs.

Dette kommer i tillegg til avsløringer om at Boris har brutt regler og retningslinjer flere ganger under pandemien.

Breivik krever løslatelse – rettssak starter tirsdag

RETTSSAL I GYMSALEN: Gymsalen i Skien fengsel blir brukt som rettslokale neste uke. Torsdag ble det gjort rigging og testing av teknisk utstyr.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
RETTSSAL I GYMSALEN: Gymsalen i Skien fengsel blir brukt som rettslokale neste uke. Torsdag ble det gjort rigging og testing av teknisk utstyr.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Neste uke starter saken der Anders Behring Breivik krever å få bli en fri mann. Selv om de fleste aner utfallet av saken, vil det være ganske høy interesse for den.

Breivik er dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på ti år, etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Breivik har tidligere forsøkt å bruke rettssalen som en arena for å ytre seg. Seriøse medier er svært forsiktige med å la ham gjøre det, og ifølge denne forskeren har Breivik i liten grad lykkes med å markedsføre synspunktene sine.

Årets idrettsnavn: Maren Lundby

HEDRET AV DET NORSKE FOLK: Maren Lundby vant prisen Årets navn under Idrettsgallaen 2022 i Oslo Spektrum. Foto: NTB
HEDRET AV DET NORSKE FOLK: Maren Lundby vant prisen Årets navn under Idrettsgallaen 2022 i Oslo Spektrum. Foto: NTB Vis mer

Maren Lundby ble stemt fram som Årets navn av seerne da Idrettsgallaen var arrangert i helga. Seerne begrunner ikke stemmene sine, men så alle får det med seg nevner vi at Maren Lundby både har vært pådriver for at kvinner skal få hoppe i stor bakke, og deretter blitt verdensmester i nettopp stor bakke.

Gratulerer!

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer