Nordmenns gjeldsvekst det siste året er den laveste på 2000-tallet

Gjennom det siste året var veksten i husholdingens gjeld 3,9 prosent, viser SSB-tall for mai. Dette er den laveste tolvmånedersveksten målt på 2000-tallet.

Publisert

Dette er en nedgang fra 4,1 prosent i april, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Høyere rente og dermed økte rentekostnader er trolig årsaken. Norges Bank har økt styringsrenten det siste året og har signalisert at styringsrenten sannsynligvis skal videre opp.

– Gjelden øker fortsatt, men nå i et noe lavere tempo enn i de siste periodene. Husholdningenes gjeld var på 4221 milliarder kroner ved utgangen av mai 2023, mot 4065 milliarder kroner i mai 2022, skriver SSB.

Gjelden øker fortsatt

Husholdningene tar fortsatt opp mer gjeld, understrekes det.

– Selv om veksten i låneopptaket er lavt sammenlignet med tidligere perioder, gjør denne utviklingen at husholdningenes gjeldsutgifter vil fortsette å øke, sier rådgiver Eirin Ingvaldsen Brynestad.

Tolvmånedersveksten for ikke-finansielle foretak var på 6,8 prosent ved utgangen av mai, betydelig ned fra 7,5 prosent måneden før. Endringen skyldes først og fremst at gjeldsopptaket i mai 2022 var relativt høyt.

Siden gjeldsopptaket denne måneden ikke lenger er en del av den siste tolvmånedersperioden, blir det et fall i tolvmånedersveksten.

Nedgang i samlet gjeld

For kommunene ble gjeldsveksten redusert til 6 prosent ved utgangen av mai, ned fra 6,2 prosent. Samlet er tolvmånedersveksten i gjelden til husholdninger, kommuner og foretak på 5 prosent, ned fra 5,3 prosent fra april.

I kroner og øre var den totale gjelden på 7155 milliarder kroner ved utgangen av mai.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer