Nordmenn tror Norge vil slite i år

Har ikke vært mer pessimistiske siden finanskrisen.

(upublisert) Opprettet
Norge vil slite økonomisk dette året, tror et flertall i en fersk undersøkelse. Men privatøkonomien ser de fleste fortsatt lyst på.

Ikke siden finanskrisen i 2008 har pessimismen vært større blant norske husholdninger enn den er nå, viser Finans Norges kvartalsvise forventningsbarometer.

– Det store fallet i oljeprisene har åpenbart gjort et sterkt inntrykk på folk, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Mørke skyer

I fjor høst sa litt flere enn to av ti at de så lyst på utsiktene til A/S Norge. Nesten like stor andel var pessimister. Det ga en nøytral indeks.

Nå har andelen pessimister vokst til fire av ti, mens andelen optimister har sunket til 16 prosent. Det gir en indeks på minus 23,5.

Det kraftige fallet i nordmenns forventninger til nasjonens økonomi det kommende året skyldes fallet i oljeprisen, svekket kronekurs, utsiktene til noe økt ledighet og en utflating i lønnsveksten, tror Kreutzer.

Beholder troen

– Drahjelpen fra olje- og gassindustrien blir mindre fremover, og vi må være forberedt på en omstilling som vil berøre de fleste av oss, fremholder direktøren i Finans Norge.

Men skyene over nasjonens økonomi til tross: De fleste av de litt over 1.000 spurte i forventningsbarometeret sier at deres personlige økonomiske utvikling vil bli helt grei også det kommende året.

Nesten like mange som i fjor høst svarer ja på spørsmålet om de ser positivt på egen husholdnings økonomiske utvikling de neste tolv månedene.

Oppspart buffer

Kreutzer sier at de fleste husholdningene har gode buffere som følge av solid sparing i årene etter finanskrisen.

Mye sparing skjer gjennom nedbetaling av lån. Og når rentene faller, øker nedbetalingstakten i et annuitetslån fordi avdragsdelen av terminbeløpet stiger.

I tillegg har mange fortsatt høy vilje til å spare, ifølge undersøkelsen.

– Mange vil benytte det sterke rentefallet til å redusere belåningen, og dermed også egen sårbarhet. De vil derfor ikke ha problemer med å takle en lavere lønnsvekst fremover enn det vi har sett hittil, sier Kreutzer.

Debutanter sliter

Finans Norge-direktøren er bekymret for dem som står på terskelen til boligmarkedet, fordi boligprisene fortsetter å stige.

– Det skaper store utfordringer for mange førstegangsetablerere. Selv om det er lite som tilsier noe markert boligprisfall, kan vi ikke utelukke en korreksjon. For eksempel en renteoppgang eller ved en uventet sterk økning i arbeidsledigheten, sier Kreutzer.

Han understreker at dagens boligpriser i stor grad er et resultat av rekordlave boligrenter.

– Både låntakere og banker må ta høyde for både økte renter og fallende boligpriser, lyder oppfordringen fra Idar Kreutzer. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.