Ferske tall:

Nordmenn handlet litt mer varer

Detaljhandelen i Norge hadde en viss oppgang i oktober, etter tre måneder med nedgang.

Nordmenn handlet litt mer varer i oktober. Foto: Emilie Holtet / NTB
Nordmenn handlet litt mer varer i oktober. Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omsetningsvolumet økte 0,6 prosent fra september til oktober, skriver Statistisk sentralbyrå.

– Butikkhandel med sportsutstyr og fritidsbåter var næringene som bidro mest opp. Salg av bensin og klær bidro også opp. Dagligvare trakk mest ned i oktober, etterfulgt av handel med elektriske husholdningsapparater, sier førstekonsulent Edvard Garmannslund i SSB.

Samtidig er ikke det nok til å hindre at det har vært en nedgang i detaljhandelen siden oktober i fjor. Denne nedgangen er på hele 2,5 prosent.

Næringene som selger ulike husholdningsvarer, solgte mindre i oktober. Garmannslund forklarer dette med at disse varene ofte selges mer når de kommer på salg – folk kjøper blant annet hvitevarer og elektronikk under salgene i november.

Samlet sett har varehandelen økt fra september til oktober, både innen detaljhandelen og «handel med og reparasjon av motorvogner». Tallene for detaljhandelen i Norge ligner på mønsteret i nabolandene våre. Sverige hadde en nedgang på 1,2 prosent, mens Danmark hadde økning på 0,9 prosent.

Oktober-tallene kommer etter et fall på 0,3 prosent i september, og DNB Markets ventet på forhånd en nedgang på 0,2 prosent i oktober.

Eksperter i bankene tror imidlertid ikke det vil føre til at Norges Bank gjør mer for å bremse nordmenns kjøpelys.

– Det er ingenting i disse tallene som får Norges Bank på andre tanker, kommenterer sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til Dagens Næringsliv.

(©NTB)