SSB:

Nordmenn grensehandlet for 6,8 milliarder

Fra januar til september i år har nordmenn grensehandlet for 6,8 milliarder kroner, hvorav 2,9 milliarder brukt ble på mat- og dagligvarer.

I de tre første kvartalene brukte nordmenn 6,8 milliarder kroner på grensehandel. Bildet er tatt sør for grensen til Svinesund. Foto: Erik Johansen / NTB
I de tre første kvartalene brukte nordmenn 6,8 milliarder kroner på grensehandel. Bildet er tatt sør for grensen til Svinesund. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi dro på 3,6 millioner dagsturer over grensen i denne perioden, og at vi handlet for i gjennomsnitt 1892 kroner på hver tur.

I første kvartal ble det handlet for 1,9 milliarder kroner. Andre kvartal inneholdt påske og en rekke helligdager, og da økte til 2,6 milliarder kroner. I tredje kvartal gikk handlebeløpet noe ned og endte på 2,3 milliarder.

I tredje kvartal i fjor var grensehandelen på 3,3 milliarder kroner. For perioden januar til og med september i fjor til samme periode i år, steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 14,3 prosent i Sverige viser tall fra det svenske statikkbyrået SCB.

Til sammenligning steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i Norge med 10,1 prosent, viser tall fra den norske konsumprisindeksen.

– Nordmenn brukte helt klart mest penger på mat og dagligvarer når de grensehandlet. I perioden januar til og med september i år, brukte vi 2,9 milliarder kroner på denne varegruppen og det tilsvarer 43 prosent av grensehandelen, sier seniorrådgiver Guro Henriksen i SSB.

13 prosent av varene i handlekurven var alkohol i denne perioden, hvorav 8 prosent var vin og brennevin og 5 prosent var alkoholholdig øl og sider. 5 prosent av grensehandelen ble brukt på snus og 5 prosent ble brukt på sigaretter og tobakk.