Nordmann om helikopterturen på Mars: – Helt perfekt

Norske Håvard Fjær Grip, som er sentral i prosjektet med å fly et helikopter på Mars, sier turen på 39 sekunder gikk helt som planlagt.

Historiske bilder viser helikopteret Ingenuity som flyr på overflaten av Mars. Foto: NASA via AP / NTB
Historiske bilder viser helikopteret Ingenuity som flyr på overflaten av Mars. Foto: NASA via AP / NTB Vis mer
Publisert

– Denne flygingen handlet om å bevise at det var mulig å fly på Mars, sa Grip under Nasas pressekonferanse mandag kveld.

Fordi det tar lang tid å sende signaler mellom Jorden og Mars, var den korte flyturen forhåndsprogrammert. Ingenuity var instruert til å ta av og stige i rundt 6 sekunder og så holde høyden i rundt 20 sekunder og rotere 96 grader før den landet igjen.

– Det var det vi ba Ingenuity om å gjøre, og den gjorde akkurat det. Og den gjorde det helt perfekt, sa Grip.

Nordmannen jobber ved Nasa Jet Propulsion Laboratory og California Institute of Technology i Pasadena i Los Angeles og er sentral i Ingenuity-prosjektet.

Teamet bak helikopteret har gjennomført flygingen hundrevis, kanskje til og med mer enn 1.000 ganger, men det var simuleringer, sa Grip.

– Å se det nå endelig skje på Mars, og skje akkurat slik vi så for oss, er en virkelig utrolig følelse, sa han.

Mandag slapp Nasa også bilder, en video og modelleringer fra flygingen. På pressekonferansen viste de blant annet svart/hvitt-bilder som Ingenuity selv tok rett før den landet. Allerede lærer de ting fra flygingen, sa Grip.

– Bildet er veldig interessant for meg delvis på grunn av det det ikke viser. Det viser ikke noe særlig forkludring av bildet som følge av støv, som er en av tingene som vi ikke var så sikre på før eksperimentet. Så vi lærer ting allerede, sa Grip.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer