Nordlendingene har kanskje et poeng…

Her er sakene du må få med deg denne uka.

Trond Blesvik valgte å gå på ski til jobb i Oslo torsdag morgen. Sprekt valg! Foto: Jon Eeg / NTB
Trond Blesvik valgte å gå på ski til jobb i Oslo torsdag morgen. Sprekt valg! Foto: Jon Eeg / NTB Vis mer
Publisert

Kjære Sol-leser! Denne uka har handla om været. Enten er det for glatt, eller så er det for mye snø. Togene står. Bussene er i grøfta. Trailerne også. Politiet anbefaler oss å ikke kjøre bil. Nordlendingene flirer godt av oss i sør – med god grunn. Det snødde jo faktisk forrige vinter også. Og akkurat når skiføret endelig er blitt bra, så meldes det regntid neste uke.

Få dette nyhetsbrevet på e-post hver fredag!

Her er noen av sakene vi i Sol-redaksjonen vil tipse deg om denne uka.

Og forresten! Vi i Sol har fått ny sjef – Karina. Hun er gjest i M24s Pressepodden denne uka:

Riktig god helg! Hilsen Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.

Stordalen-Dagbladet: 0–1

Fikk toer, ble sur: Gunhild Stordalen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Fikk toer, ble sur: Gunhild Stordalen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Jeg liker Gunhild Stordalen godt. Syns hun er tøff, særlig fordi hun fronter kontroversielle meninger om mat, helse og bærekraft. Denne uka ble den nye boka hennes, Min medisin, anmeldt i Dagbladet – avisa som anmelder fem bøker i uka.

Den ble en toer. Ingen sterk toer heller. Pinlig overfladisk, var dommen. Gunhild Stordalen er lege, og blir kritisert for å skrive overflatisk om helse. Au.

Oppvasken som fulgte i Dagsnytt 18 ble ren pute-TV. Jeg vred meg i godstolen.

Stordalen er ikke innmari god på å motta kritikk, viser det seg. Hun gikk rett i skyttergraven. Hun smiler av bokanmelderen mens hun rister på hodet. Hun poengterer at bokanmelderen har lavere utdanning enn seg selv (anmelderen er sykepleier). Hun hevdet at anmelderen ikke hadde lest boka. Hun takket bokanmelderen for oppmerksomheten med hevede øyebryn og et nytt smil. Det så ikke helt bra ut.

Kjære Gunhild Stordalen: Boka di er muligens litt overfladisk. Anmelderen hadde forventa mer, og syns den var dårlig. Den bør du greie å ta. Du ble ukas mest omtalte forfatter.

Derfor går ikke togene

Follobanen gikk en ukes tid etter at kong Harald åpnet den. Foto: NTB
Follobanen gikk en ukes tid etter at kong Harald åpnet den. Foto: NTB Vis mer

Follobanen vil i beste fall gjenåpne den 20. januar. Det har vært en del trøbbel med den ny togbanen, som ble stengt etter ei uke i drift. I dag leverte Bane NOR rapporten fra Norconsult til avisene, på forespørsel fra avisene. Det går på feil beregning av returstrømanlegget. Sjekk ut Teknisk Ukeblads egen side om Follobanen.

Ni nye lensmannskont.. unnskyld, politisteder

Gøy med noe nytt! Justiminiusteren virker i hvert fall fornøyd i Oslo i dag. Foto: NTB
Gøy med noe nytt! Justiminiusteren virker i hvert fall fornøyd i Oslo i dag. Foto: NTB Vis mer

Regjeringen lovte 20 nye politisteder i Hurdalsplattformen. Nå blir ni av dem realisert, skal vi tro justisminister Emilie Enger Mehl, som besøkte Sigdal for å overbringe gladnyheten om at de får lensmannskontoret, unnskyld politistedet, tilbake. Vi skal venne oss til det rare, nye begrepet. Her er oversikten over de nye politistedene.

Mer latter og tyn fra nordlendingene denne uka

E6 er stengt på Mjøsbrua mellom Moelv og Biri etter en ulykke torsdag. Foto: Statens Vegvesen / NTB
E6 er stengt på Mjøsbrua mellom Moelv og Biri etter en ulykke torsdag. Foto: Statens Vegvesen / NTB Vis mer

Hjemmekontor er ganske kjekt når vi trenger det. For eksempel når det laver ned en halvmeter snø i slengen. Trailere står. Busser går ikke. Ikke togene heller. Og politiet ber oss la være å kjøre bil.

Vi på Østlandet (jeg bor i Drammen og jobber i Oslo) får som normalt hånlig tyn fra nordlendinger for våre kjøreferdigheter og for at vi klager over været. I dag har det vært smell etter smell på veien igjen.

Skandale, skandale, skandale

Har gitt ut skandalebok! Foto: NTB
Har gitt ut skandalebok! Foto: NTB Vis mer

Den britiske prins Harrys bok ble sluppet litt for tidlig i Spania denne uka, og dermed kom sakene om skandalene. Han har tatt livet av folk i Afghanistan og slåss med broren sin. Og så var det den nazi-uniformen. Alle er sjokkerte.

Boko Harams kvinner

Foto: Christophe Van Der Perre
Foto: Christophe Van Der Perre Vis mer

Kvinner som er tvangsgiftet med Boko Haram-medlemmer i Nigeria, havner i skvisen mellom terroristene og regjeringens soldater, i tillegg til den grusomme behandlingen de får på hjemmebane. TV 2 har denne uka en fortelling om en av dem. Det er en ganske drøy historie.

Ukas ikke-sak:

Dette bildet er tatt i dag. Putin ser litt betuttet ut. Sikkert fordi han ikke fikk feire jul i fred for disse hersens ukrainerne. Foto: NTB
Dette bildet er tatt i dag. Putin ser litt betuttet ut. Sikkert fordi han ikke fikk feire jul i fred for disse hersens ukrainerne. Foto: NTB Vis mer

Vladimir Putin har invadert nabolandet. Han har torturert og drept sivile, uskyldige, kvinner og barn. Bombet byer og landsbyer. Truet med atomvåpen.

Nå spør han pent, hvis ikke det er for mye å be om, om Ukraina kan være så snille å la være å forsvare seg selv mens russerne feirer jul et par dager.

Kort fortalt svarer Ukraina nei.

Få også med deg:

NATO-sjef Jens Stoltenberg minner NHO om at det er krig i Europa. Foto: NTB
NATO-sjef Jens Stoltenberg minner NHO om at det er krig i Europa. Foto: NTB Vis mer

God helg, folkens!