Nordkoreansk rakett skal ha vært i lufta i over 70 minutter

Nord-Korea har prøveskutt en ballistisk rakett som falt ned i havet øst for landet, ifølge myndighetene i Japan og Sør-Korea.

En TV-skjerm på en jernbanestasjon i Seoul i Sør-Korea viste onsdag bilder av en tidligere nordkoreansk rakettoppskyting på en nyhetssending. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB
En TV-skjerm på en jernbanestasjon i Seoul i Sør-Korea viste onsdag bilder av en tidligere nordkoreansk rakettoppskyting på en nyhetssending. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Onsdagens oppskyting var den andre på en måneds tid og den tolvte så langt i år, ifølge Reuters. Raketten fløy i 74 minutter i en høyde på 6000 kilometer og rekkevidde på 1000 kilometer, ifølge en uttalelse fra Japan.

Det kan være den lengste flytiden for en nordkoreansk rakett noensinne, skriver nyhetsbyrået.

Den japanske kystvakten opplyser at raketten falt ned i havet utenfor Japans økonomiske sone og rundt 550 kilometer øst for den koreanske halvøya klokken 11.13 lokal tid onsdag.

Nato-toppmøte

Ifølge generalstaben i Sør-Korea dreide det seg om en langdistanserakett. Landets president Yoon Suk-yeol er i Litauen i forbindelse med Nato-toppmøtet, men kalte inn til et krisemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet for å diskutere oppskytingen.

Han lovet også å bruke toppmøtet som anledning for å be om internasjonal solidaritet i møte med slike trusler. Sikkerheten i Atlanterhav- og Stillehavsregionene må ses under ett, mener han.

Japans statsminister Fumio Kishida, som også er i Litauen, har beordret sine medarbeidere til å hente inn informasjon og være beredt på uforutsette hendelser, ifølge en uttalelse fra kontoret hans.

Ubåt

Oppskytingen onsdag fant sted etter at Nord-Korea dagene i forveien hadde kommet med kritikk mot USAs militæraktiviteter. Nord-Korea anklaget blant annet USA for å ha krenket landets luftrom ved å sende spionfly inn i landets økonomiske sone. Nord-Korea har også kritisert USA for et nylig besøk i Sør-Korea av en atomdrevet ubåt som kan utstyres med krysserraketter.

FNs sikkerhetsråd og en rekke land har innført sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets rakett- og atomvåpenprogram.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer