Nord-Korea viste fram atomvåpen i militærparade

Nord-Korea viste fram interkontinentale ballistiske missiler under en militærparade i hovedstaden Pyongyang. Det ble også vist fram taktiske atomvåpen.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un marsjerer forbi militærledere. Foto: KCNA / Korea News Service / AP / NTB
Nord-Koreas leder Kim Jong-un marsjerer forbi militærledere. Foto: KCNA / Korea News Service / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder det statskontrollerte nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un var til stede på paraden, som markerte 75-årsjubileet for grunnleggelsen av landets væpnede styrker. Det var også hans kone Ri Sol Ju og datteren Ju Ae.

Interkontinentale ballistiske raketter vises fram i sentrum av Pyongyang i forbindelse med feiringen av 75-årsdagen for landets forsvar. Foto: KCNA / AP / NTB
Interkontinentale ballistiske raketter vises fram i sentrum av Pyongyang i forbindelse med feiringen av 75-årsdagen for landets forsvar. Foto: KCNA / AP / NTB Vis mer

Under paraden ble det vist fram et rekordstort antall kjernefysiske og interkontinentale ballistiske raketter (ICBM), deriblant det analytikere mener er en ny ICBM med brensel i fast form.

Nord-Korea har lenge forsøkt å utvikle en slik rakett, som kan gjøre det vanskeligere å oppdage og ødelegge landets atomvåpen.

Paraden viste «landets største evne til å utføre atomangrep», skriver KCNA.

Kommersielle satellittbilder av paraden publisert av Maxar Technologies Inc. viste enorme, rakettbærende lastebiler som ble kjørt gjennom sentrum av Pyongyang mens tusenvis av tilskuere så på. Paraden besto også av uniformerte soldater som marsjerte taktfast, samt fyrverkeri.

En TV-skjerm i Seoul i Nord-Korea viser bilder av militærparaden i Nord-Koreas hovedstad. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB
En TV-skjerm i Seoul i Nord-Korea viser bilder av militærparaden i Nord-Koreas hovedstad. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Vis mer

Sør-Korea kritiserer nabolandet for å holde en storstilt militærparade mens landet er rammet en stadig verre matkrise og økonomiske problemer.

– Vi ber Nord-Korea om en øyeblikkelig stans i utviklingen av atomvåpen og raketter, de hensynsløse truslene og omgående vende tilbake til forhandlingene om kjernefysisk nedrustning, sier talsmann for utenriksdepartementet i Seoul, Lim Soo-suk.

(©NTB)

Mer om