Nord-Korea skal ha skutt opp flere krysserraketter

Nord-Korea skjøt opp flere krysserraketter tirsdag, ifølge Sør-Korea. Det er den siste i en rekke våpentester, og analytikere tror rakettene kan være tiltenkt Russland.

Arkivbilder fra tidligere nordkoreanske rakettoppskytinger på sørkoreansk TV. Nord-Korea testet flere krysserraketter tirsdag, hevder Sør-Korea. Analytikere mener nordkoreanerne vil selge rakettene til Russland. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB
Arkivbilder fra tidligere nordkoreanske rakettoppskytinger på sørkoreansk TV. Nord-Korea testet flere krysserraketter tirsdag, hevder Sør-Korea. Analytikere mener nordkoreanerne vil selge rakettene til Russland. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Rakettene ble sendt ut mot havet vest for Koreahalvøya, opplyser generalstaben i Sør-Korea. Videre heter det at de gjør «grundig analyse», og at overvåkingen i samarbeid med USA blir styrket.

Nord-Korea har gjennom FN-sanksjoner forbud mot å teste ballistiske raketter, men dette gjelder ikke for krysserrakettene.

Krysserraketter bruker å være jetdrevne og flyr lavere enn de mer sofistikerte ballistiske rakettene, noe som gjør dem vanskeligere å oppdage og skyte ned.

Nærmer seg Russland

Nordkoreanerne har i januar testet det de omtaler som et undersjøisk atomvåpensystem, en hypersonisk ballistisk rakett drevet med fast brensel, og en ny generasjon av strategiske krysserraketter.

Forholdet mellom de koreanske landene har forverret seg kraftig, og samtidig har Nord-Korea nærmet seg Russland. Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtte Russlands president Vladimir Putin i Russland i september, og Putin ventes å også besøke Pyongyang.

USA og Sør-Korea hevder at nordkoreanerne forsyner russerne med våpen til krigføringen i Ukraina.

De mener dette er i bytte mot russisk hjelp med Nord-Koreas spionsatelittprogram. Den første nordkoreanske spionsatellitten ble skutt opp i bane i november.

Til salgs til riktig pris?

– Det antas at Nord-Korea har startet masseproduksjon av krysserraketter på Russlands bestilling, sier Ahn Chan-il, en nordkoreansk avhopper som har blitt forsker og leder for World Institute for North Korea Studies, til AFP.

Senioranalytiker Hong Min ved tankesmia Korea Institute for National Unification sier at man ikke kan utelukke muligheten for at Nord-Korea tester raketter som er tiltenkt eksport til Russland. Han peker videre på at krysserraketter blir hyppig brukt i russiske angrep mot strategiske mål i Ukraina.

– Nordkoreanske våpen er til salgs så lenge prisen er riktig, sier den pensjonerte sørkoreanske generalen Chun In-bum.

(©NTB)