Nord-Korea i FN: – På randen av atomkrig

Nord-Koreas FN-utsending anklager USA og Sør-Korea for å ha skapt en farlig situasjon og hevder landet ikke har hatt noe annet valg enn å øke sitt forsvar.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin håndhilser under et besøk i Russland 13. september. Foto: Vladimir Smirnov / Sputnik / AP / NTB
Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin håndhilser under et besøk i Russland 13. september. Foto: Vladimir Smirnov / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nord-Koreas FN-utsending anklager USA og Sør-Korea for å ha skapt en farlig situasjon og hevder landet ikke har hatt noe annet valg enn å øke sitt forsvar.

I en tale i FNs hovedforsamling tirsdag sa Kim Song at Nord-Korea har blitt nødt til å øke sin forsvarsevne som følge av USA og Sør-Koreas «fiendtlighet».

Den nordkoreanske FN-utsendingen hevder også at den koreanske halvøya er «på randen av atomkrig».

– 2023 har vært et ekstremt farlig år. Den militære sikkerhetssituasjonen i og rundt den koreanske halvøya har blitt drevet til randen av atomkrig, sier han.

Uttalelsen kommer kort tid etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtte Russlands president Vladimir Putin i Russland. Besøket var i stor grad fokusert på våpen og militært samarbeid.

Flere land har utvidet og modernisert sine atomvåpenarsenal, blant annet Nord-Korea og Russland. FNs generalsekretær António Guterres sier et bekymringsfullt våpenkappløp kan ligge i kortene.

– Antallet atomvåpen kan stige for første gang på flere tiår, sier FN-sjefen i sin tale til generalforsamlingen.

Han ber om at presset økes for å redusere antallet atomvåpen i verden med mål om en dag å eliminere dem helt.

– Enhver bruk av et atomvåpen – når som helst, hvor som helst og i hvilken som helst sammenheng – vil utløse en humanitær katastrofe av episke proporsjoner, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer