Nominerer Greta Thunberg til Nobels fredspris

Nominerer svensk 16-åring til Nobels fredspris

SVs stortingsgruppe mener klimaendringene er den største trusselen mot verdensfreden og nominerer derfor klimaaktivisten Greta Thunberg til Nobels fredspris.

Greta Thunberg vil at politikere handler for å bremse de globale klimaendringene. Foto: Daniel Reinhardt/dpa via AP)
Greta Thunberg vil at politikere handler for å bremse de globale klimaendringene. Foto: Daniel Reinhardt/dpa via AP) Vis mer
Publisert

Det er stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Lars Haltbrekken (alle SV) som har nominert den svenske 16-åringen, som i fjor begynte å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset på klimaproblemene.

Gjennom engasjementet Fridays for future har hun siden inspirert ungdommer verden over til å ta skulke skolen hver fredag med krav om at politikerne handler umiddelbart for å bremse de globale klimaendringene.

– Vi har nominert Greta fordi klimatrusselen kanskje er et av de viktigste bidragene til krig og konflikt. Den massive bevegelsen Greta har satt i gang, er et veldig viktig fredsbidrag, sier Øvstegård til VG.

Natur og Ungdom arrangerer skolestreik i Norge fredag 22. mars, og ifølge organisasjonen er 10.000 ventet å delta fordelt på 40 steder.

«En tildeling av Nobels fredspris til Greta Thunberg og elevstreikene for klima vil være et viktig bidrag for å anerkjenne at klimahandling og fredsengasjement går hånd i hånd, og for å gi styrke til folkelige bevegelser for klimahandling,», heter det i nominasjonen fra SVs stortingsgruppe.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer