Greta Thunberg vil at politikere handler for å bremse de globale klimaendringene. Foto: Daniel Reinhardt/dpa via AP)
Greta Thunberg vil at politikere handler for å bremse de globale klimaendringene. Foto: Daniel Reinhardt/dpa via AP) Vis mer

Nominerer Greta Thunberg til Nobels fredspris

Nominerer svensk 16-åring til Nobels fredspris

SVs stortingsgruppe mener klimaendringene er den største trusselen mot verdensfreden og nominerer derfor klimaaktivisten Greta Thunberg til Nobels fredspris.

Publisert

Det er stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Lars Haltbrekken (alle SV) som har nominert den svenske 16-åringen, som i fjor begynte å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset på klimaproblemene.

Gjennom engasjementet Fridays for future har hun siden inspirert ungdommer verden over til å ta skulke skolen hver fredag med krav om at politikerne handler umiddelbart for å bremse de globale klimaendringene.

– Vi har nominert Greta fordi klimatrusselen kanskje er et av de viktigste bidragene til krig og konflikt. Den massive bevegelsen Greta har satt i gang, er et veldig viktig fredsbidrag, sier Øvstegård til VG.

Natur og Ungdom arrangerer skolestreik i Norge fredag 22. mars, og ifølge organisasjonen er 10.000 ventet å delta fordelt på 40 steder.

«En tildeling av Nobels fredspris til Greta Thunberg og elevstreikene for klima vil være et viktig bidrag for å anerkjenne at klimahandling og fredsengasjement går hånd i hånd, og for å gi styrke til folkelige bevegelser for klimahandling,», heter det i nominasjonen fra SVs stortingsgruppe.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer