Nok en russer pågrepet etter å ha fløyet med drone

Ytterligere en russisk statsborger er pågrepet etter å ha fløyet med drone, skriver Bergensavisen. Mannen ble pågrepet torsdag kveld, opplyser PST.

Flesland lufthavn i Bergen ble stengt i flere timer onsdag på grunn av droneobservasjoner. Foto: Marit Hommedal / NTB
Flesland lufthavn i Bergen ble stengt i flere timer onsdag på grunn av droneobservasjoner. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Mannen ble pågrepet torsdag kveld i Ullensvang kommune i Vestland, skriver Bergensavisen.

– Han er pågrepet for å fly drone på norsk territorium. Han er pågrepet av Vest politidistrikt etter anmodning fra PST, opplyser informasjonsdirektør Martin Berntsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til avisen.

På grunn av sanksjonene mot Russland er det ikke tillatt for russiske statsborgere å fly droner på norsk territorium.

Lite er kjent

Mannen skal framstilles for varetektsfengsling lørdag.

Det er svært få detaljer om saken som foreløpig er kjent, blant annet ønsker ikke PST å si om pågripelsen har sammenheng med droneobservasjonene over Haakonsvern og Flesland i Bergen tidligere denne uka.

– Det er for tidlig å snakke om detaljene rundt hva denne personen har gjort. Saken skal etterforskes, og det vil bli gjort beslag i saken. Jeg kan ikke si noe om hvordan vi kom fram til at han har fløyet drone, sier Bernsen.

Skjerpet etterretningstrussel

En rekke russiske statsborgere er blitt pågrepet de siste ukene, i hovedsak på grunn av brudd mot droneforbudet. Det begynte med at en mann ble pågrepet på vei ut av Norge ved Storskog, med to droner og en rekke lagringsenheter i bagasjen.

De fleste pågripelsene er gjort i Nord-Norge, og i samtlige tilfeller nekter de pågrepne straffskyld. De fleste sier de er turister. I et tilfelle i Mosjøen har fire pågrepne nå blitt løslatt fra varetekt.

I tillegg er det gjort en rekke observasjoner av droner over kritisk og annen infrastruktur på Vestlandet. Flesland lufthavn ble stengt i flere timer onsdag på grunn av en slik observasjon. PST uttrykte onsdag at etterretningstrusselen fra Russland er skjerpet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer