Nok en føderal henrettelse i USA etter grønt lys fra høyesterett

USA gjennomførte torsdag sin andre føderale henrettelse på 17 år etter at høyesterett nok en gang ga klarsignal.

68 år gamle Wesley Ira Purkey er den andre personen denne uken som blir henrettet i et føderalt fengsel, etter at amerikansk høyesterett banet vei for beslutningen torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
68 år gamle Wesley Ira Purkey er den andre personen denne uken som blir henrettet i et føderalt fengsel, etter at amerikansk høyesterett banet vei for beslutningen torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Med fem mot fire stemmer ble beslutningen tatt torsdag mot et mindretall av liberale dommere. Dermed ble den 68 år gamle Wesley Ira Purkey henrettet ved dødelig injeksjon i delstaten Indiana.

Den liberale dommeren Sonia Sotomayor argumenterte med at henrettelsen ikke burde gjennomføres på grunn av tvil vedrørende 68-åringens mentale tilstand.

68-åringen er dement, og hans forsvarere hevder at tilstanden hans har forverret seg såpass at han ikke vil være i stand til å forstå hvorfor han blir henrettet.

Purkey ble i sin tid dømt for å ha bortført, voldtatt og drept en 16 år gammel jente. Levningene av 16-åringen ble funnet partert, brent og dumpet i en septiktank. Han er også dømt for å ha drept en 80 år gammel dame, med en hammer.

Siden høyesterett igjen åpnet for dødsstraff i USA i 1976, er kun fire personer henrettet etter å ha blitt dømt til døden i det føderale rettsvesenet. Det skjer imidlertid jevnlig henrettelser på delstatsnivå.

Tirsdag denne uken ble 47 år gamle Daniel Lewis Lee henrettet etter en omfattende juridisk prosess, som til slutt endte med at Trump-administrasjonen anket til høyesterett, hvor de fikk medhold. Dermed var den første føderale henrettelsen siden 2003 et faktum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer