(Foto: Jason DeCrow/AP/NTB scanpix)
(Foto: Jason DeCrow/AP/NTB scanpix) Vis mer

Nobelprisvinner Toni Morrison er død

Den amerikanske forfatteren Toni Morrison, som i 1993 fikk ble den første svarte kvinne som fikk Nobelprisen i litteratur, er død.

Publisert

Det bekrefter en venn av henne overfor nyhetsbyrået AP. Forfatterlegenden døde mandag på et sykehus i New York, 88 år gammel, skriver Washington Post.

Morrison var også forfatter, lærer og professor emeritus ved Princeton University. Hun debuterte i 1970 med romanen «The Bluest Eye», som ble utgitt på norsk med tittelen «De blåeste øyne» året etter at hun mottok nobelprisen.

Svenska Akademien hyllet den gang Morrisons språk og hennes «visjonære styrke».

Morrison fikk en rekke andre utmerkelser. Hun ble tildelt Pulitzerprisen og American Book Award for romanen «Beloved» som ble utgitt i 1987. Den handler om en mor som tar en tragisk beslutning om å drepe sin egen baby for å redde jenta fra slaveriet. Boka ble til spillefilm drøyt ti år senere, med Oprah Winfrey og Danny Glover i rollene.

I juni i år kom en ny, kritikerrost dokumentar viet Morrison på amerikanske kinoer. Bak den to timer lange «Toni Morrison: The Pieces I Am» står filmskaperen og fotografen Timothy Greenfield-Sanders.

Morrison intervjues i rundt en tredel av filmen, som også tar i bruk arkivopptak og bilder av henne fra 50-tallet og fram til i dag. Blant annet snakker hun med stor glede om da hun vant Nobelprisen i litteratur i 1993.

– En venn ringte meg om morgenen og fortalte det. Jeg trodde hun var full, ler Morrison i dokumentaren.

Da rockepoeten Bob Dylan fikk litteraturprisen i 2016, var Toni Morrison blant dem som berømmet Svenska Akademien og kalte det for et imponerende valg.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.