Nobelprisene: Dette er favorittene

Pandemien preger offentliggjøringen av nobelprisene denne uken. Først ut er medisinprisen, som i år kan få ekstra oppmerksomhet.

Vinnerne av nobelprisene mottar gullmedalje og 10 millioner svenske kroner. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
Vinnerne av nobelprisene mottar gullmedalje og 10 millioner svenske kroner. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden prisene vanligvis gis for prestasjoner som ligger langt tilbake i tid, er det lite trolig at medisinprisen går til noen som har jobbet direkte med coronapandemien.

Men den kan gå til noen som har gjort oppdagelser med betydning for behandling av virussykdommer mer generelt. To aktuelle kandidater er Jacques Miller og Max Cooper, som på 1960-tallet sto bak gjennombrudd i forskningen på immunforsvaret, ifølge Dagens Nyheter.

Vinneren av medisinprisen avsløres mandag klokken 11.30. Utover i uka kommer fysikk-, kjemi- og litteraturprisen, og fredag er det tid for fredsprisen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) er favoritt, ifølge flere store spillselskaper. Vinneren mottar prisen 10. desember, men den tradisjonelle seremonien i Oslo rådhus er avlyst på grunn av pandemien.

Blant favorittene til litteraturprisen er den canadiske poeten Anne Carson og amerikansk-karibiske Jamaica Kincaid. Også canadiske Margaret Atwood, kjent for flere romaner med post-apokalyptisk tematikk, anses som aktuell.

En av de tidligere mottakerne av litteraturprisen er Gabriel García Márquez, som på 1980-tallet skrev «Kjærlighet i koleraens tid» – en roman som i løpet av pandemien har inspirert utallige ordspill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer