Nobelpris i medisin hedrer virusforskning

Årets nobelpris i medisin går til tre forskere som oppdaget hepatitt C-viruset.

Vinnerne av årets nobelpris i medisin ble mandag presentert av Thomas Perlmann (t.h.), sekretær i Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet i Stockholm. På skjermen bak ham er det bilde av prisvinnerne Harvey J. Alter (t.v.), Michael Houghton og Charles M. Rice (t.h.). Foto: Claudio Bresciani / TT / AP / NTB
Vinnerne av årets nobelpris i medisin ble mandag presentert av Thomas Perlmann (t.h.), sekretær i Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet i Stockholm. På skjermen bak ham er det bilde av prisvinnerne Harvey J. Alter (t.v.), Michael Houghton og Charles M. Rice (t.h.). Foto: Claudio Bresciani / TT / AP / NTB Vis mer
Publisert

Harvey J. Alter, Michael Houghton og Charles M. Rice mottar prisen for 2020. Det opplyste det svenske Karolinska Institutet mandag.

Alter og Rice er amerikanere, mens Houghton kommer fra Storbritannia. Forskerne hedres for sine bidrag til kampen mot blodoverført hepatitt C, som forårsaker kroniske leverskader og leverkreft.

– Nobelprisvinnernes oppdagelse av hepatitt C-viruset er en milepæl i det pågående arbeidet med å bekjempe virussykdommer, skriver Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet i en uttalelse.

Coronapandemien

Som følge av koronapandemien har det vært ekstra oppmerksomhet rundt nobelprisen i medisin i år.

Nobelprisene gis vanligvis for prestasjoner som ligger langt tilbake i tid. Derfor lå det ikke an til at medisinprisen ville gå til noen som har jobbet direkte med koronapandemien.

Årets tre vinnere vil dele prispengene på 10 millioner svenske kroner. De mottar prisen 10. desember, men den tradisjonelle tildelingsseremonien i Stockholm er avlyst på grunn av koronapandemien.

Kroniske skader

Viruset som Alter, Houghton og Rice oppdaget på slutten av 1980-tallet, er årsaken til sykdommen hepatitt C. De fleste som smittes, får kroniske leverskader med risiko for å utvikle leverkreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer