Nikka (105) om kongemøtet: - Jeg er Norges eldste kvinnfolk, så det er ikke så mye å hilse på

Kongeparet er på sin første fylkestur siden pandemien. I Valldal møtte de en 105-åring som ble invitert til slottet, men heller inviterte kongen til hjembygda.

Kong Harald og dronning Sonja hilser på 105-åringen Nikka Myren Grønning på Syltetorget i Valldal. Foto: Lise Åserud / NTB
Kong Harald og dronning Sonja hilser på 105-åringen Nikka Myren Grønning på Syltetorget i Valldal. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

– De årvisse fylkesturene våre er noe av det kjæreste kongen og jeg gjør, sa dronning Sonja da hun talte til lokalbefolkningen på Syltetorget i Valldal i Fjord kommune tirsdag formiddag.

Etter flere års opphold under koronapandemien, er kongeparet igjen ute på en skikkelig fylkestur. Paret skal besøke fem kommuner i Møre og Romsdal de neste dagene.

Dronningen legger ikke skjul på at disse møtene med lokale korps, barnehagebarn, ordførere, næringsliv – og ikke minst den eldre garde – er noe av det kjekkeste kongeparet gjør.

Kong Harald og dronning Sonja tar imot blomster fra 9-åringene Odin Storheim Homlong, som går på Stordal skule, og Johanne Melchior Meek, som går på Eidsdal skule. Tirsdag innledet de en tredagers fylkestur til Møre og Romsdal med et besøk til Valldal i Fjord kommune. Foto: Lise Åserud / NTB
Kong Harald og dronning Sonja tar imot blomster fra 9-åringene Odin Storheim Homlong, som går på Stordal skule, og Johanne Melchior Meek, som går på Eidsdal skule. Tirsdag innledet de en tredagers fylkestur til Møre og Romsdal med et besøk til Valldal i Fjord kommune. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

– Det beste er å møte alle menneskene som bor i vårt ganske land. Mennesker som er stolte av hjemstedet sitt, og som utgjør de store og små varme fellesskap i by og bygd, sier hun.

Møtte Nikka (105)

På første rad i publikum satt den 105 år gamle bakstekona Nikka Myren Grønning, som blant annet er kjent fra NRK-programmet Norge rundt.

Hun er en av dem kongeparet hilste spesielt på etter talen, og hun tok imot dem med glimt i øyet:

– Jeg er Norges eldste kvinnfolk, så det er ikke så mye å hilse på, sa hun til latter fra kongeparet.

Dronningen hilser på 105 år gamle Nikka Myren Grønning. Foto: Lise Åserud / NTB
Dronningen hilser på 105 år gamle Nikka Myren Grønning. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

105-åringen er nok ikke Norges aller eldste kvinne, men i hvert fall en av de eldste. I vår fikk hun kongens fortjenstmedalje og ble invitert på Slottet.

I stedet ba hun heller kongen komme til henne.

– Kongen er sprekere enn meg. Det hadde vært enestående om han kom til Valldal, sa hun til NRK da.

– Så da gjorde vi det, sa kongen da de møttes på kaien.

Kongeparet tok med solen

Det har regnet i bygda i nesten hele sommer, men da kongeparet kom på besøk, strålte solen over hele Storfjorden.

– Det ble så fint vær, sa Nikka.

– Det var drømmen, dette, svarte dronningen.

Kongeparet reiser rundt i kongeskipet Norge på fylkesturen, og reisen videre går til Sykkylven tirsdag, Vanylven og Sande onsdag og Hareid torsdag.

Kong Harald og dronning Sonja fikk smake på de lokale jordbærene under besøket i Valldal i Fjord kommune. Foto: Lise Åserud / NTB
Kong Harald og dronning Sonja fikk smake på de lokale jordbærene under besøket i Valldal i Fjord kommune. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

– Vi får lov til å oppleve landet vårt i all slags vær, ikke alltid så fint som nå, riktignok, og vi får muligheten til å nyte det beste vi har av lokal kultur, mat og tradisjoner, sa dronningen i Valldal.

I bygda fikk de blant annet smake på lokale matspesialiteter som brunost-is, berømte Valldal-jordbær og lokal røykelaks. I tillegg møtte de andre representanter for det lokale næringslivet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer