Økning av Gonoré i Oslo

Nidobling av antall gonorétilfeller i Oslo

Rundt 60 prosent av alle gonroétilfellene i Norge ble rapportert i Oslo i 2018. Det er også der økningen av tilfeller i landet er størst.

Folk må bli flinkere til å bruke kondom både ved oralsex, analsex og vaginal sex dersom flere ikke skal bli smittet av gonoré, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet. Foto: AP / NTB scanpix
Folk må bli flinkere til å bruke kondom både ved oralsex, analsex og vaginal sex dersom flere ikke skal bli smittet av gonoré, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I 2009 ble det registrert 116 smittetilfeller i hovedstaden. I fjor var tallet 1.038, noe som er nesten en nidobling på ti år, skriver VG.

Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet sier til avisen at hovedårsaken til økningen er at flere menn har sex med menn, da særlig i Oslo.

– Det er den samme utviklingen vi har sett i de fleste land i vestlige Europa og USA, hvor antall HIV-smittede blant denne gruppen går ned, mens tilfeller av gonoré og syfilis stiger. Smitte av gonoré og syfilis har i mindre grad økt blant heteroseksuelle, sier Blystad.

Flere som får gonoré, er også resistente mot antibiotika. På grunn av det anser Folkehelseinstituttet gonoréøkningen som den største utfordringen med kjønnssykdommer i Norge.

– Det finnes faktisk gonorébakterier som så å si er ubehandlbare. Disse er ikke et klinisk problem i Norge ennå, men når de finnes i Asia og andre land i Europa, er det vel bare et tidsspørsmål før vi ser dem her, sier professor Ørjan Olsvik i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø til avisen.

Overlege Blystad sier at folk må bli flinkere til å bruke kondom både ved oralsex, analsex og vaginal sex dersom forekomsten av bakterien skal gå ned.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer