Nyhetsbrev fra Sol-redaktøren

Ni saker du må få med deg denne uka

Hei kjære Sol-leser! Akkurat nå lurer vi på om det i det hele tatt blir noe OL på oss neste uke, og hvilke lettelser på coronatiltakene vi kan forvente over helga.

FINN ÉN FEIL: Eller i hvertfall én politisk ukorrekt sak som sosiale medier kan kaste seg over... Foto: Andreas Heen Haaland-Carlsen
FINN ÉN FEIL: Eller i hvertfall én politisk ukorrekt sak som sosiale medier kan kaste seg over... Foto: Andreas Heen Haaland-Carlsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Debatten rundt Talibans besøk i Oslo er tung og viktig. Finnes det et snev av fornuft blant disse ekstreme lederne? Og mye viktigere - finnes det et snev av håp for vanlige folk i Afghanistan? Det er mye å be om.

Under ser du noen av ukas viktigste saker, men også noen rare og morsomme saker som vi har kost oss med i Sol-redaksjonen denne uka.

Hvis du melder deg på nyhetsbrevet i boksen over, så får du ukas beste saker på mail fra meg. Gratis, og du melder deg av igjen når som helst.

Hilsen redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.

Ukas viktigste intervju

Foto: NRK (skjermdump fra sending)
Foto: NRK (skjermdump fra sending) Vis mer

Er det ett intervju du skal få med deg denne uka, så er det intervjuet Yama Wolasmal i NRK gjennomførte med Taliban-topp Amir Khan Muttaqi, som besøkte Oslo.

Vi tror på dialog, og det gjør nok også de fleste av dem som rettet krass kritikk mot toppmøtet mellom Taliban og representanter fra mange land i den siviliserte, vestlige verden.

Taliban-lederen fremstår i intervjuet som en mann som er vant til å bli hørt på. Kanskje ikke fullt så vant med å få kritiske oppfølgingsspørsmål. Helt hjerteskjærende blir det når han konfronteres med drapet på Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen i 2008. Taliban-lederen svarer: - Man deler ikke ut søtsaker i krig.

Men visste du at både Redd barna, Norsk folkehjelp og afghanske aktivister var tilstede i møtene med Taliban? Les selv hva de syns de fikk ut av samtalene.

Gaute Drevdal-dommen sterkt redusert

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Den tidligere Natt&Dag-redaktøren ble dømt til 13 år og seks måneders fengsel i Oslo tingrett for voldtekt mot ni kvinner pluss seksuell omgang med et 15 år gammelt barn. Saken ble anket, og fredag reduserte Borgarting lagmannsrett dommen ved å frikjenne ham for åtte av de ni voldtektene.

«Å bli smittet med omikron-varianten, er som å få barn»

Foto: Avisa Oslo
Foto: Avisa Oslo Vis mer

Det skrev Magne Storedal, redaktøren som gikk fra Amedia-bautaen Romerikes Blad til å starte opp Amedia-yndlingen Avisa Oslo, med satsingen oslodebatten.no som underbruk. Denne kommentaren, med sitatet over, er blitt en av ukas mest debatterte saker på Sols facebooksider. For hva vet vel egentlig Storedal om føding, tordner det fra kommentarfeltet, som av rent prinsipp nekter å lese saken før den kommenteres.

Barn med autisme mistet resepten over natta

Foto: Privat / NRK
Foto: Privat / NRK Vis mer

Reglene for å skrive ut resepter er strammet inn. Nå kommer konsekvensene. De to tvillingene Georg og Laurits har autisme, og nå får de ikke medisinene på blå resept lenger. Det var neppe dette vi forsøkte å oppnå, og nå blir de nye reglene gjennomgått på nytt. I mellomtiden krysser vi fingrene for at det snart finnes en smidigere løsning for tvillingene.

Plast kan gjøre deg tjukk

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Er maten pakket inn i plast? Ja, den er jo ofte det. NTNU-forskere har nå påvist at plaststoffene i emballasjen kan rote med forbrenningen vår og bidra til fedme. Ups...

Her er det jobb å få

Foto: Hanna Skotheim / Frifagbevegelse
Foto: Hanna Skotheim / Frifagbevegelse Vis mer

Det er en halv million ledige jobber i Norge nå, fortalte Nav tidligere i uka. Frifagbevegelse.no fulgte opp saken og sjekka hva slags jobber det dreier seg om. Er du i modus for noe nytt, så finnes det jobbmuligheter i disse bransjene.

Rødt eser ut

Rødt-sjef Bjørnar Moxnes deltok i en demonstrasjon mot høye strømpriser utenfor Stortinget denne uka. Foto: Javad Parsa / NTB
Rødt-sjef Bjørnar Moxnes deltok i en demonstrasjon mot høye strømpriser utenfor Stortinget denne uka. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Partiet Rødt seiler opp som Norges fjerde største parti i en fersk måling som er bestilt av Vårt Land. Hadde dette blitt resultatet i Stortingsvalget, så hadde de fått imponerende 18 kropper på Tinget. Det er oppsiktsvekkende. For de to ferske regjeringspartiene Ap og Sp, er ikke målingen fullt så morsom.

Hinter om lettelser til uka

Foto: Goran Jorganovich / TV 2
Foto: Goran Jorganovich / TV 2 Vis mer

Det blir lettelser i coronatiltakene neste uke. Akkurat hvilke lettelser, og om det er noen tiltak eller alle tiltakene som blir lempet på, vil en tilsynelatende munter helse- og omsorgsminister Ingvil Kjerkol annonsere først neste uke. Men noen hint her og noen hint der, det kan hun godt bjuda på.

Se, så mange flinke damer

Foto: Andreas Heen Haaland-Carlsen / Sol
Foto: Andreas Heen Haaland-Carlsen / Sol Vis mer

Ok, så du bruker et lass markedsføringspenger på å breie ut bedriften din over fire helsider i selveste lørdagsutgaven av DN. Og så er takken at du blir hengt ut fordi annonsen din viste seg å være politisk drit ukorrekt. Den er litt lei.

Meglerhuset Nordvik brukte den første av de fire sidene på å presentere sine aller beste meglere. På side to presenterte de beste kvinnelige meglerne. Og dermed var sosiale medier i gang med å gjøre det sosiale medier gjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer