91 prosent svarer at de definitivt eller sannsynligvis ville tatt en enkel hjernehelsetest for å lære om risikoen for å utvikle en hjernesykdom.
86 prosent ville gjort det selv om sykdommen ikke kunne forebygges eller behandles.
Det kommer fram i den globale hjernehelseundersøkelsen, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).
Så nær som alle av de 27.500 personene som ble spurt, 95 prosent, svarer at grunnen til at de vil ta en hjernehelsetest er for å kunne bremse utviklingen av en hjernesykdom, dersom de fikk vite de hadde høy risiko for å få det – for eksempel ved å søke profesjonell hjelp og endre livsstilen.
Hovedforfatteren, Rebecca Bruu Carver, sier det er overraskende at så mange er villig til å teste seg for fremtidige hjernesykdommer, selv om man ikke nødvendigvis kan bremse eller kurere alt – slik som med Alzheimer’s sykdom.

Alle har en sårbarhet, og mange bikket over under pandemien
– Dette funnet viser at folk har god tro på at livsstilen påvirker hjernehelse, sier Carver.
Hun sier at selv om det ennå ikke finnes en slik hjernehelsetest, ser de at flere kommersielle aktører tilbyr ulike gentester for mye rart, og muligens hausser opp forventningene til resultatene.
– Fra denne og tidligere studier vet vi at folk flest er veldig interessert i å teste hjernehelsen sin, og det er derfor viktig at folk er bevisste på begrensningene slike tester har i dag, sier Carver.
Undersøkelsen er ledet av Folkehelseinstituttet i samarbeid med Universitetet i Oslo.
(©NTB)