NHO advarer mot å øke skatten: - Det er urolige tider

SV foreslår å øke finansskatten for bankene for at staten skal få 5 milliarder kroner mer til omfordeling. NHO advarer og sier det kan svekke bankene.

NHO-direktør Ole Erik Almlid mener SVs forslag om å øke skattleggingen av bankene vil være uheldig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NHO-direktør Ole Erik Almlid mener SVs forslag om å øke skattleggingen av bankene vil være uheldig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

I sitt alternative budsjett som SV la fram torsdag, går det fram at partiet vil endre skattleggingen av bankene. I forslaget pekes det på at bankene i inneværende år har hatt svært høy rentemargin og går med rekordoverskudd. Samtidig betaler banker ingen merverdiavgift på sine tjenester, men ilegges en finansskatt på lønn og overskudd.

– Nivået på finansskatten er imidlertid for lavt sammenlignet med hva bransjen ville betalt i skatt dersom det var merverdiavgift på finansielle tjenester. Differansen er om lag fem milliard kroner, står det i forslaget.

I Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) får derimot dette forslaget ingen gjenklang. Administrerende direktør Ole Erik Almlid henvender seg direkte til regjeringspartiene som nå skal gå i forhandlinger med SV for å oppnå et budsjettforlik.

– NHO mener skattene må ned og vi forventer at regjeringspartiene holder sine løfter om å ikke øke skattene etter fjorårets kraftige skatteøkninger. Det er urolige tider. Bedriftene trenger forutsigbarhet både når det gjelder kostnader og skatt, sier Almid.

Han advarer videre mot å velge seg ut en bransje for ekstra skattlegging hver gang det er behov for inndekning i statsbudsjettet og sier at økt skattetrykk mot bankene nå kan svekke konkurranseevnen

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer