New Zealand vil forby sigarettsalg

New Zealand vil forby salg av sigaretter til de kommende generasjonene i landet. Målet er å være røykfrie innen 2025.

New Zealand vil forby salg av sigaretter til de kommende generasjonene i landet. Målet er å være røykfrie innen 2025. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
New Zealand vil forby salg av sigaretter til de kommende generasjonene i landet. Målet er å være røykfrie innen 2025. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Folk som er 14 år eller yngre når loven trer i kraft, vil aldri kunne kjøpe tobakk på lovlig vis, kunngjorde regjeringen torsdag.

– Vi ønsker å sørge for at unge mennesker aldri begynner å røyke, så vi vil gjøre det til et lovbrudd å selge eller skaffe tobakksprodukter til de neste generasjonene med unge, sa visehelseminister Ayesha Verrall.

Loven vil kun tillate kjøp av tobakksprodukter med svært lavt nikotininnhold, og færre butikker vil få lov til å selge tobakk.

– Dette er en historisk dag for folkehelsa vår, sa Verrall.

Verrall understreket at røyking er den fremste årsaken til såkalt unngåelige dødsfall i New Zealand, og at det står bak en firedel av krefttilfellene i landet.

Særlig folk fra landets urbefolkning maori og folk med opphav fra andre land i Stillehavet, samt folk med lav inntekt, sliter med helseproblemer som følge av røyking.

Praktiske støttetiltak for folk som røyker, vil også prioriteres, ifølge Verrall. Loven må godkjennes i landets nasjonalforsamling, der regjeringskoalisjonen har flertall.

(©NTB)

SKAPER REAKSJONER: Meglerhuset ABG Sundal Collier inviterer til fest med klare referanser til NRK-serien «Exit». Det skaper reaksjoner. Video: ABG Sundal Collier. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Mer om