Etterlyser nytt om IS-bortført sykepleier

New Zealand og Røde Kors ber om informasjon

Sykepleier og to syriske sjåfører ble bortført for seks år siden. Nå er håpet å finne dem i live.

Røde Kors-sjåføren Nabil Bakdounes ble bortført sammen med sin sjåførkollega Alaa Rajab og den newzealandske sykepleieren Louisa Akavi (innfelt) i Syria i 2013. Foto: AP / NTB scanpix
Røde Kors-sjåføren Nabil Bakdounes ble bortført sammen med sin sjåførkollega Alaa Rajab og den newzealandske sykepleieren Louisa Akavi (innfelt) i Syria i 2013. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

a62 år gamle Louisa Akavi ble i 2013 bortført sammen med de to syriske sjåførene Alaa Rajab og Nabil Bakdounes, som alle tre reiste i en Røde Kors-kolonne med varer til Idlib nordvest i Syria.

I frykt for at hennes liv sto i fare har opplysningen om at Akavi i snart seks år har vært IS' fange inntil nå blitt holdt hemmelig av både media, Røde Kors og New Zealands regjering.

Den amerikanske avisen New York Times ble mandag den første som navnga henne.

Det er nyheten om IS' kollaps i Syria som gir håp om at Akavi og hennes to syriske sjåfører kan bli funnet igjen. Den kurdiskdominerte, USA-støttede SDF-koalisjonen erklærte i slutten av mars seier over jihadistgruppas kalifat i Syria og Irak.

– Louisa dro til Syria med ICRC (Den internasjonale Røde Kors-komiteen) for å levere humanitær hjelp til folk som led som følge av en brutal borgerkrig og IS-okkupasjon, sier New Zealands utenriksminister Winston Peters.

– Når en newzealender blir holdt som fange av en terrorgruppe, tar regjeringen alle nødvendige grep for å få dem tilbake. Det er akkurat det vi har gjort i denne saken, fortsetter han.

Det antas at Akavi har blitt tilbudt for løsepenger, og at hun også kan ha blitt brukt som et menneskelig skjold.

På et tidspunkt trodde New Zealands regjering at hun var død, men det er håp om at Akavis liv har blitt spart på grunn av hennes ferdigheter innen medisin.

ICRC opplyser at den siste troverdige informasjonen de har mottatt tyder på at 62-åringen var i live sent i 2018.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer