New York Times: Sivile ble drept før russiske styrker forlot Butsja

Drapene på sivile i Kyiv-forstaden Butsja skjedde før russiske styrker forlot stedet, ifølge en analyse fra New York Times.

Ukrainske myndigheter hevder flere hundre mennesker ble drept av russiske styrker i Kyiv-forstaden Butsja og anklager Russland for folkemord. Foto: AP / NTB.
Ukrainske myndigheter hevder flere hundre mennesker ble drept av russiske styrker i Kyiv-forstaden Butsja og anklager Russland for folkemord. Foto: AP / NTB. Vis mer
Publisert

Satellittbilder fra det private amerikanske selskapet Maxar viser det som ser ut til å være flere sivile ligge døde i eller like utenfor en vei i Butsja, samme sted der ukrainske myndigheter har sagt at de fant flere lik etter den russiske tilbaketrekkingen.

Bildene er fra midten av mars.

– Høyoppløselige Maxar-satellittbilder innsamlet over Butsja i Ukraina verifiserer og bekrefter videoer og bilder i sosiale medier som viser lik ligge i gatene og at de har ligget der i flere uker, sier Maxar Technologies-talsmann Stephen Wood.

New York Times har publisert en analyse av nærbilder av gaten Yablonska i Butsja. Avisen konkluderer, etter å ha sammenlignet nærbildene med videoopptak fra 1. og 2. april og som viser lik ligge i gaten, med at mange har ligget der i minst tre uker, da russiske styrker hadde kontroll over Butsja.

Fotografer fra det franske nyhetsbyrået AFP gikk lørdag inn i Butsja, som ligger nordvest for Kyiv, og bekreftet at de så rundt 20 lik i sivile klær, noen med fastbundne hender. Det har utløst anklager om krigsforbrytelser begått av Russland.

Det ble også funnet lik av russiske soldater i Butsja.

Russisk avvisning

Russland avviser alt ansvar. Landets forsvarsdepartement har uttalt at alle russiske styrker forlot Butsja 30. mars. Russiske myndigheter hevder at bilder fra stedet er iscenesatt av ukrainske myndigheter.

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia gjentok denne påstanden mandag. Likene som kan sees på bilder, var der ikke da russiske styrker dro fra byen, sa han.

– Plutselig dukker de opp i gatene, liggende på veien, en etter en, til venstre og til høyre, noen av dem beveger seg, noen viser tegn på liv, hevdet han, og påsto at det dreide seg om iscenesettelser «arrangert av den ukrainske informasjons- og krigsmaskinen».

Datert i mars

Men Maxars satellittbilder er datert 19. og 21. mars. Og ifølge gjennomgangen som New York Times har foretatt, kan man på bilder fra Maxar også se mørke objekter på samme størrelse som menneskekropper som ser ut til å ligge i gatene mellom 9. og 11. mars.

Mange av likene på satellittbildene ser ut til å ligge i nøyaktig samme stilling på bakken som det man kan se i videoopptak fra samme gate, filmet av et lokalt byrådsmedlem, og på bilder fra internasjonale medier.

I en annen sammenligning av bilder har New York Times sett på en video som ble lagt ut på Instagram og som viser et lik på gaten foran to biler. Et satellittbilde fra 21. mars viser et lik og kjøretøyene på samme sted.

BBC har også verifisert opptak fra Butsja de siste dagene. Den britiske kringkasteren slår fast at likene har ligget der i flere dager og mens byen fortsatt var under russisk kontroll.

Sikkerhetsrådet

Flere lands ledere har reagert sterkt på bildene fra Butsja og krever etterforskning. Enkelte har også anklaget Russland for å begå folkemord der. Det gjorde også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj da han besøkte Kyiv-forstaden mandag.

– Dette er krigsforbrytelser, og det vil bli anerkjent av verden som et folkemord, sa han og anklaget Russland for å ville utradere nasjonen Ukraina.

Tirsdag skal Zelenskyj tale til FNs sikkerhetsråd, og det er ventet at han vil kreve nye og strengere sanksjoner mot Russland.

Zelenskyj har siden invasjonen holdt videooverførte taler i en rekke lands nasjonalforsamlinger, også i Stortinget i Norge, men det er første gang han taler i Sikkerhetsrådet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer