New York Times: Israel visste om Hamas' angrepsplaner for ett år siden

Israel fikk tilgang til Hamas' angrepsplan for over ett år siden, men mente planen var for vanskelig for Hamas å gjennomføre, skriver New York Times.

Israelske soldater inspiserer ødeleggelsene på boliger som ble angrepet av Hamas i kibbutzen Nir Oz sør i Israel. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB
Israelske soldater inspiserer ødeleggelsene på boliger som ble angrepet av Hamas i kibbutzen Nir Oz sør i Israel. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Avisen har fått tilgang til en kopi av planen, som israelske myndigheter har gitt kodenavnet «Jeriko-muren». Over rundt 40 sider beskrives punkt for punkt den ødeleggende invasjonen som førte til at rundt 1200 mennesker ble drept i Israel 7. oktober, skriver New York Times.

Dokumentet oppgir ingen dato for når angrepet skulle skje.

Men dokumentet nevner blant annet hvordan angrepet skulle innledes med et voldsomt rakettangrep, og med droner som skulle sette sikkerhetskameraer og automatiske maskingeværstillinger ut av spill langs grensen. Deretter skulle krigere strømme inn i israel med paraglidere, på motorsykler og til fots. Alt dette skjedde 7. oktober.

Planen oppgir detaljer knyttet til plassering og størrelse på militære styrker, kommunikasjonssentraler og andre sensitive opplysninger. Det gir grunn til å spørre seg om hvordan Hamas klarte å samle inn etterretningsopplysninger og om hvorvidt det var lekket noe fra det israelske sikkerhetsmiljøet, skriver avisen.

Dokumentet ble delt bredt mellom israelske militær- og etterretningstopper lenge før angrepet 7. oktober, men ekspertene mente at Hamas ikke hadde evner og kapasitet til å gjennomføre planen. Derfor ble planen avvist av Israel som urealistisk.

Det er uklart om statsminister Benjamin Netanyahu og andre toppolitikere fikk tilgang til dokumentet.