New York Times: Israel sto bak sabotasje ved iransk atomanlegg

Israelske tjenestepersoner sier til New York Times at problemene ved det iranske atomanlegget Natanz skyldes en israelsk operasjon.

Satellittfoto fra Natanz-anlegget. Bildet ble tatt 7. april. Foto: Planet Labs Inc. via AP / NTB
Satellittfoto fra Natanz-anlegget. Bildet ble tatt 7. april. Foto: Planet Labs Inc. via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble søndag meldt om et «uhell» ved atomanlegget Natanz, før Iran opplyste at de var rammet av sabotasje.

Hendelsen er under etterforskning, og det skal ikke ha ført til personskader, ødeleggelser eller forurensede utslipp, ifølge iranske myndigheter. Problemene førte ifølge New York Times til strømbrudd.

Israel har offentlig nektet å verken bekrefte eller avkrefte at de er innblandet, men ikke navngitte etterretningskilder fra både USA og Israel opplyser til avisa at Israel var involvert.

Anriking av uran

Natanz-anlegget brukes til å anrike uran, og lørdag sa president Hassan Rouhani at Iran starter opp flere avanserte sentrifuger for å anrike mer uran ved anlegget.

To tjenestepersoner som er blitt brifet om skadene, sier til The New York Times at de ble forårsaket av en stor eksplosjon, som ødela det elektriske systemet som forsyner sentrifugene. Ifølge dem har eksplosjonen ført til at Irans evne til å anrike uran er blitt betydelig svekket, og det skal angivelig ta minst ni måneder før produksjonen ved Natanz er tilbake som normalt.

Det er uklart hvor mye, om noe, Biden-administrasjonen fikk vite på forhånd. Den angivelige operasjonen fant sted samme dag som USAs forsvarsminister Lloyd Austin besøkte Israel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer