Nettsted: Russisk tenårings­sensasjon i dopingtrøbbel

En dopingtest fra russeren Kamila Valijeva (15) tatt før OL skal være årsaken til at seiersseremonien i lagkonkurransen i kunstløp er satt på vent.

Kamila Valijeva i aksjon i kunstløp i Beijing-OL. Foto: Natasja Pisarenko / AP / NTB
Kamila Valijeva i aksjon i kunstløp i Beijing-OL. Foto: Natasja Pisarenko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En dopingtest fra russeren Kamila Valijeva (15) tatt før OL skal være årsaken til at seiersseremonien i lagkonkurransen i kunstløp er satt på vent.

Det erfarer det velinformerte nettstedet insidethegames.

ROC-laget skulle fått gullmedaljer, USA sølv og Japan bronse i en seremoni tirsdag kveld lokal tid, men det skjedde ikke.

IOC-talsmann Mark Adams forklarte utsettelsen med at det pågår diskusjoner med Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) om et juridisk problem. Han ville ikke gå i detaljer.

– Det involverer utøvere som har vunnet medaljer, sa han.

Frøken Perfekt

Insidethegames skrev etterpå at bakgrunnen er problemer mellom Russlands olympiske komité (ROC) og internasjonale antidopingmyndigheter, og at det gjelder en dopingtest utført før OL.

Senere avslørte nettstedet at det dreier seg om 15-årssensasjonen Valijeva. Hun var sentral i ROCs lagseier og ble første kvinne til å greie firedoble hopp i OL.

Ungjenta har hatt en sensasjonell start på seniorkarrieren, og hun har allerede satt flere poengrekorder. Det har gitt henne kallenavnet «frøken Perfekt» og beskrives av enkelte kunstløpkjennere som den beste kvinnelige kunstløper noen gang.

Komplekst

Insidethegames påpeker at Valijeva-situasjonen er kompleks. Siden hun ikke har fylt 16 år, kan ikke russeren bli utpekt offentlig som skyldig i et potensielt brudd på dopingreglene.

Om utøvere eller lag diskvalifiseres, vil saken trolig havne hos Idrettens voldgiftsrett (CAS), som har et stående panel under vinterlekene.

Mennenes OL-konkurranse avsluttes torsdag, og flere utøvere planlegger å reise fra Kina rett etter den.

– Alle gjør sitt ytterste for å løse dette snarest mulig, sa Adams onsdag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer