Netanyahu lover «trygg passasje» for sivile

Sivile i overbefolkede Rafah sør i Gaza skal få en sikker passasje ut, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Netanyahus Rafah-ordre har skapt stor frykt i Rafah, som huser en million mennesker som er drevet på flukt. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Netanyahus Rafah-ordre har skapt stor frykt i Rafah, som huser en million mennesker som er drevet på flukt. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Fredag beordret han militæret om å lage en plan for evakuering av Rafah, som ligger på grensen til Egypt.

Netanyahu sier han er fast bestemt på at bakkeinvasjonen skal skje, til tross for sterke advarsler fra blant annet USA.

– De som sier at vi ikke under noen omstendigheter skal gå inn i Rafah, sier egentlig at vi skal tape krigen, sier Netanyahu til amerikanske ABC News.

– Vi kommer til å gjøre det samtidig som vi sørger for en trygg passasje for sivilbefolkningen, slik at de kan dra, sier han.

Israels varslede invasjon sprer frykt i Rafah, der 1,5 millioner palestinere er klemt sammen.

Det er ikke kjent hvor Israel har planer om å forflytte dem. På spørsmål om dette svarer Netanyahu at de «utarbeider en detaljert plan».

Statsministeren hevder at Rafah er Hamas' siste skanse. Det er strengt nødvendig å sende bakkestyrker inn i området i en «massiv operasjon» for å fullføre målet om å tilintetgjøre Hamas, sa han fredag.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sa fredag at han frykter et blodbad dersom israelske styrker rykker inn i Rafah. De sivile har ikke noe sted å flykte, ifølge ham.

Mer om