Netanyahu: - En av de vanskeligste dagene siden krigen startet

21 israelske soldater ble drept da bygninger i Gaza raste sammen i en eksplosjon mandag. Statsminister Benjamin Netanyahu lover etterforskning og «full seier».

Israelske soldater på en stridsvogn i Sør-Israel, med utsikt til Gazastripen. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB
Israelske soldater på en stridsvogn i Sør-Israel, med utsikt til Gazastripen. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Tre andre israelske soldater ble drept i andre hendelser på Gazastripen mandag. Dermed ble i alt 24 soldater drept på en og samme dag, og mandagen endte opp med å bli den dødeligste for invasjonsstyrkene siden krigen begynte.

Ifølge israelske medier ble soldatene drept i forbindelse med at de gjorde i stand sprengstoff som skulle ødelegge to bolighus sentralt på Gazastripen. Men eksplosjonen gikk av for tidlig, noe som skal ha vært forårsaket av at en rakettdrevet granat ble skutt mot en stridsvogn. Dermed raste bygningene sammen over soldatene.

Netanyahu lovet tirsdag at hendelsen skal etterforskes, og sa samtidig at Israel ikke kommer til å slutte å kjempe før landet har sikret seg «full seier».

– Slutter ikke å kjempe

– I går opplevde vi en av de vanskeligste dagene siden krigen startet. I våre helters navn, for våre livs skyld, kommer vi ikke til å slutte å kjempe før vi har seiret fullt og helt, sier Netanyahu tirsdag.

Talsmann for det israelske militæret (IDF), Daniel Hagari, oppga først at ti soldater ble drept, men like etter ble dødstallet oppjustert til 21.

Det pågikk tirsdag fortsatt harde kamper i byen Khan Younis sør i det palestinske området.

Innbyggere fortalte mandag at byen ble utsatt for de hardeste angrepene siden krigen startet 7. oktober, og at Israel angrep både fra luften, sjøen og på bakken. Hundretusener av fordrevne befinner seg i områdene som er rammet.

Press fra gislenes familier

Netanyahu er under hardt press fra familiene til gislene som ble bortført til Gazastripen 7. oktober. De krever at Israel inngår en våpenhvile med Hamas, slik den palestinske gruppen har krevd for å frigi flere gisler.

Mandag stormet slektninger av flere av gislene et møte i nasjonalforsamlingen Knesset. De krevde at Israel sørger for å få frigitt gislene og bar plakater der det sto: «Dere skal ikke sitte her mens de dør».

Tapet av over 20 soldater i ett enkelt angrep kan føre til at presset mot Netanyahu øker.

Over 200 israelske soldater er drept i kamp med militante palestinske grupper eller har mistet livet i ulykker i Gaza siden krigen begynte, og rundt 1200 er såret.

Tre og en halv måned med israelske angrep på Gazastripen har ifølge palestinske helsemyndigheter krevd over 25.000 liv. Rundt 1140 israelere og utlendinger ble drept da Hamas og Islamsk hellig krig angrep Sør-Israel 7. oktober.

Forslag om to måneders våpenhvile

Mandag sa ikke navngitte kilder at Israel er villig til å stanse kamphandlingene på Gazastripen i opptil to måneder mot at Hamas frigir alle de gjenværende gislene.

Forslaget har blitt lagt fram for Hamas via egyptiske og qatarske meklere, opplyser to israelske tjenestepersoner ifølge nettstedet Axios.

Dette er den hittil lengste våpenhvilen Israel har tilbudt siden krigen brøt ut etter Hamas' angrep på Israel for rundt tre og en halv måned siden.

I forslaget understreker Israel at de ikke vil avslutte krigen, og at de heller ikke vil gå med på å løslate de rundt 6000 palestinske fangene som sitter i fengsler i Israel, slik Hamas har krevd.