Nesten én av ti smittede de siste to ukene var fullvaksinert

9,4 prosent av dem som har fått påvist covid-19 de siste to ukene, er fullvaksinert. Men få vaksinerte blir alvorlig syke, understreker FHI.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet understreker at vaksinen ikke er 100 prosent effektiv mot smitte. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet understreker at vaksinen ikke er 100 prosent effektiv mot smitte. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste to ukene har 765 tilfeller av coronaviruset blitt påvist hos fullvaksinerte, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin nye ukerapport onsdag.

Det er foreløpig meldt 4.453 tilfeller av covid-19 i forrige uke, en økning på 20 prosent fra uka før da det ble registrert 3.725 smittede.

765 coronatilfeller blant fullvaksinerte tilsvarer 9,4 prosent av dem som har fått påvist smitte de siste to ukene.

FHI: Naturlig med smitte blant vaksinerte

Totalt 2.609.580 personer hadde mandag fått andre dose. Det tilsvarer 48,4 prosent av befolkningen.

Fagdirektør Frode Forland i FHI sier til NTB at det er naturlig at det er noen fullvaksinerte blant de smittede når en så stor andel av befolkningen er vaksinert.

– En smitte på rundt 10 prosent blant de fullvaksinerte er omtrent den prosenten vi alltid har snakket om. Dette er ikke en 100 prosent effektiv vaksine, og det er ikke en vaksine mot å bli smittet. Nesten ingen av de fullvaksinerte som blir smittet, blir alvorlig syke, sier Forland.

– Beskytter godt mot alvorlig sykdom

I ukerapporten understreker FHI at til antall sykehusinnleggelser, intensivinnleggelser og dødsfall fortsatt holder seg lavt til tross for et raskt økende antall smittede.

– Dette skyldes sannsynligvis at vaksinasjon beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom, men ikke fullt så godt mot smitte, skriver FHI.

I forrige uke ble R-tallet beregnet til å være på 1,1, som er det samme som uken før. FHI presiserer at beregningen av R-tallet sist uke er noe mer usikker enn beregninger lenger tilbake i tid, blant annet fordi den ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser.

– Mye mindre farlig

Ifølge FHI er epidemien i Norge fortsatt er under kontroll. Smitten øker først og fremst i de yngre aldersgruppene.

Forland sier imidlertid at Norge definitivt er inne i en fjerde smittebølge, der deltavarianten dominerer.

– Men det er en bølge som har et helt annet preg enn de forrige, og som blant annet fører til langt færre innlagte på sykehus enn i tidligere bølger og enda færre døde. Denne bølgen er mye mindre farlig, konkluderer han.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer